
چرا پرخوری می کنید
فهرست مطالب
راستش را بخواهید پرخوری در زندگی هر کدام از ما یک تجربه شیرین است! اینکه هر چقدر دلمان میخواهد شیرینی، چیپس و شکلات بخوریم برای همه ما یک رویای زیباست. اما از طرف دیگر اگر حواسمان به این پرخوریها نباشد سلامتی خود را به خطر میاندازیم.
یکی از نکات جالب داستان این است که ما هیچ وقت برای خوردن سبزیجات و میوه اینقدرها حریص نیستیم! جالب است بدانید در آمریکا دوست داشتنیترین ماده غذایی شکلات است. منبع ۱
اگر شما هم دچار این نوع پرخوریها هستید نگران نباشید شما تنها نیستید. ۹۷٪ زنان و ۶۸٪ مردان دچار این مشکل هستند. منبع ۱
پرخوری پدیدهای طبیعی است چرا که غذا چیزی بیشتر از منبع سوخترسانی برای بدن است. غذا هم روی بدن ما و هم روی احساسات ما تاثیر میگذارد.
اما جداً قبل از اینکه فکری به حال پرخوری خود بکنید بهتر است دلایل علمی پشت این رویداد را بدانید چرا که میتوانید با یک دید بهتر با موضوع رو به رو شوید.
۱. شما به آبرسانی به بدن اهمیت نمیدهید
نوشیدن آب کار چندان آسانی هم نیست! اغلب وقتی تشنه هستیم آب مینوشیم. اما تا آن موقع بدن در فاز کم آبی قرار دارد. تحقیقات نشان دادهاند که تشنگی شاخص خوبی برای مقدار آبی که نیاز داریم نیست. منبع ۲
گاهی اوقات کم آبی از طرف ما به عنوان نشانه گرسنگی در نظر گرفته میشود و ما شروع به خوردن میکنیم.
راهحل: اگر حس کردید گرسنه هستید یک لیوان آب میل کنید ۱۰ دقیقه صبر کنید اگر همچنان گرسنه بودید بعد شروع به غذا خوردن بکنید. حمل یک بطری آب کار بسیار پسندیدهای است که توصیه میکنم حتماً انجام بدهید.
۲. احساسات، شما را دچار مشکل میکنند
هر کدام از ما به استرسهای روزانه به صورت متفاوتی عکسالعمل نشان میدهیم. تخمین زده میشود که ۴۰٪ تحت استرس، کمتر و ۴۰٪ هم بیشتر غذا میخورند و مابقی ۲۰٪ نیز هیچ تغییری نمیکنند. منبع ۳
حالا اگر شما جز افرادی هستید که به خوردن پناه میآورید ممکن است دو علت داشته باشد. اول اینکه ترکیب چربی و شکر باعث ترشح سروتونین در بدن میشود. سروتونین یک انتقالدهنده عصبی است که سبب کنترل حال و احوالات ما میشود. دوم اینکه اگر افکار مثبت داشته باشید به فکر آینده خواهید بود و شما انتخابهای خوبی برای غذا خواهید داشت اما اگر افکار منفی داشته باشید فقط به الان و حال بدتان میاندیشید و سراغ مواد غذایی مضر میروید.
راهحل: قبل از اینکه سراغ مواد غذایی بروید در ابتدا سراغ روشی به جز غذا بروید تا با استرس مقابله کنید. میتوانید کمی قدم بزنید، مدیتیشن کنید یا با یک دوست درد و دل کنید.
۳. قند خون شما پایین است
اگر بدن سالمی داشته باشید عموماً میتوانید سطح قند خون خود را کنترل کنید. چرا که منبع اصلی سوخت مغز گلوکز است و بدن همیشه سعی میکند تا سطح قند خون را طبیعی حفظ کند. اما شما میتوانید این شرایط را با مصرف یک نوشابه یا شیرینی بدتر کنید و سطح قند خون را خیلی بالا ببرید تا جایی که حس خیلی بدی به شما دست خواهد داد. اگر حس گرسنگی به یکباره سراغ شما میآید و دنبال مصرف یک چیز شیرین هستید، نشانهای است از افت سطح قند خون.
راهحل: اگر دنبال کاهش وزن هستید سراغ قندهای سالمتر بروید. مصرف میوه خشک همراه با پروتئینی مثل: پنیر و ماست یا چربیهای سالمی مثل: آجیل برای متعادل کردن مصرف کربوهیدرات در رژیم غذایی شما توصیه میشود. اما اگر هنوز هوس خوردن شیرینی دارید سعی کنید مقدار کمی مصرف کنید.
۴. شما یک رژیم سفت و سخت همراه با یک سری غذای خستهکننده را دنبال میکنید
اگر شما یک رژیم سخت را برای کاهش وزن دنبال میکنید احتمال اینکه سراغ غذاهای شیرین بروید بیشتر هم خواهد بود.
راهحل: این را قبول کنید که قدرت اراده شما یک ظرفیت محدودی دارد. اگر خودتان را از خوردن هیچ غذایی محروم نکنید در کمال تعجب میبینید که غذا قدرت کنترل کردن شما را از دست میدهد!
۵. شما خواب کافی ندارید
مجله تغذیه بالینی آمریکا در سال ۲۰۱۱ به این نتیجه رسید: افرادی که دچار کم خوابی هستند در روز ۳۰۰ کالری بیشتر مصرف میکنند. منبع ۴
خواب ناکافی باعث ترشح هورمون گرلین (گرسنگی) میشود و میزان هورمون لپتین (عامل سیر شدن) نیز کنترل خواهد شد.
راهحل: خیلی ساده همیشه خواب را در اولویت قرار بدهید. سعی کنید یک ساعت قبل از خواب نور چراغها را کم کنید و تلویزیون و تلفن را خاموش کنید.
شما برای اینکه کمتر بخورید از چه استراتژیهایی استفاده میکنید؟
فردا در مورد اینکه کل بدن یا بخشی از بدن را تمرین بدهیم، صحبت خواهم کرد…