انواع دروغ های تولیدکنندگان مواد غذایی
ناسالمترین غذاهایی که میتوانید بخورید، اغلب جز مدعیان سالمترین مواد غذایی هستند! این ریاکاری نیست؟!
به محبوبترین غلات صبحانه که با شور و ذوق از فروشگاه خریداری کردهاید، نگاهی بیندازید. در واقع، یک کاسه شکر و طعمدهنده را میل میکنید اما روی جعبه، با کلمات زیبایی روبهرو میشوید:
اگر به جای توجه به عکس کارتونی یک خرگوش در حال خوردن این محصول، جعبه را برگردانید و به محتویات روی برچسب نگاهی بیندازید، با اسامی جالبی برخورد میکنید: شکر، طعم دهنده، شکر با یک اسم دیگر، شکر با یک رنگ دیگر، شکر با یک اسم با کلاس و…
در عمل، یک بسته زیبا را که حاوی عوامل بیماری دیابت است به شما غالب میکنند.
از دیدگاه بازاریابی، با استفاده از ترکیب شخصیتهای کارتونی دوران کودکی من و شما، محصولی را میفروشند که نهایتاً به تناسب اندامان صدمه میزند. آنها میدانند کسانی که محصولاتشان را مصرف میکنند، احتمالاً بیخیال سلامتی و تناسب اندام خودشان شدهاند.
کم چرب
ترس از چربی در دنیا، از دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی شروع شد (فکر کنم تازه به کشور ما رسیده!) و همین باعث ایجاد ترس از مصرف مواد چرب به خصوص در وعده صبحانه شد اما همین الان در دنیا، ترس از چربی تا حدود زیادی از بین رفته است.
ولی شرکتها همچنان از این ترس که در پس زمینه ذهن ما قرار دارد سوءاستفاده میکنند و به ما محصولات کم چرب را که در واقع پرشکر هستند قالب میکنند!
خوردن گوشت قرمز، تخم مرغ و کره محلی سر صبح بد است اما خوردن غلات صبحانه خوب است!
مسئله اینجاست که کم چرب لزوماً خوب نیست، چرا که خوردن چربی باعث ایجاد بیماری نمیشود. خوردن غیرمسئولانه چربی، شما را دچار مشکل میکند.
فیبر بالا
همانطور که میدانید ریشه برچسبهای کم چرب از کجاست، پیدا کردن ریشه کلمه با فیبر بالا، کار سختی نیست!
در دهه ۱۹۷۰ تحقیقی صورت گرفت و نتیجهای که گرفته شد این بود که: رژیمهای حاوی فیبر بالا، رابطه مستقیمی با کاهش ریسک بیماریها (مخصوصاً سرطان روده بزرگ) دارند.
اما این تحقیق یک مشکل اساسی داشت.
این تحقیق روی قبایل آفریقایی ماسایی صورت گرفته بود و چون این قبیله، از غلات کامل استفاده میکردند، این نتیجه حاصل شده بود. نکتهای که به آن توجه نشده بود: مقدار مصرف بالای پروتئین، چربیهای اشباع شده و مقدار مصرف کم مواد نشاستهدار در رژیم غذایی این قبیله بود.
با انتشار این تحقیق، ناگهان سبوس گندمی که ما در سطل زباله میانداختیم، ارزشمند شد. شرکتها از همین موضوع سوءاستفاده و کلمه با فیبر بالا را روی جعبههای غلات صبحانه حک کردند و بستههای شکر را به مردم غالب کردند.
با این حال، تنها در ۲ تحقیقی که اثر بلند مدت مصرف رژیمهایی با فیبر بالا را مطالعه کردند، نشانهها حاکی از افزایش ریسک بیماریهای قلبی تا ۲۳% داشت! همچنین، هیچ اثر قابل توجهی روی بهبود سرطان روده بزرگ هم به دست نیامد. منبع (۱ و ۲)
کلسترول
دقیقاً در همین دهه ۸۰ میلادی که ادعاهای مفید بودن رژیم های کم چرب و با فیبر بالا منتشر میشد، دانشمندان مطمئن بودند که دلیل اصلی ایجاد تصلب شریان، باریکی و سفتی رگهای قلب را پیدا کردهاند.
در این دهه، انستیتو سلامتی ملی آمریکا، ۱۴ متخصص را گرد هم آورد و همه آنها با اتفاق آراء به این موضوع رای دادند که: سطح پایین کلسترول در خون رابطه مستقیم با کاهش ریسک حملات قلبی ناشی از بیماریهای کرنری قلب دارد.
آنها این رای را دادند بدون توجه به این نکته که: آزمایش اصلی روی خرگوشها صورت گرفته بود که به صورت طبیعی گیاهخوارند و توانایی هضم و جذب کلسترول را ندارند و از طرفی، به آنها کلسترول شیمیایی خورانده شده بود که تمایل به اکسید شدن داشت.
اما همین موضوع باعث شد، تجویز استاتین (کاهنده کلسترول خون) شایع شود. خودتان حدس میزنید که شرکتهای داروساز چه سودی کرده و میکنند.
این باعث شد تا مصرف کلسترول که رابطهاش با جلوگیری از حملات قلبی ثابت نشده بود، کاهش یابد. اگر قرار بود حملات قلبی کاهش یابند، افرادی که استاتین مصرف میکردند و یا رژیم های کم کلسترول داشتند دچار حملات قلبی نمیشدند، اما واقعیت چیز دیگری است.
چیزی که مطمئناً میدانیم این است که: استاتین باعث اختلال در عملکرد میتوکندری سلولی و هورمونی میشود و کاهش کلسترول، سبب اختلال در کار دستگاه عصبی میشود. جالب است بدانید: کلسترول در ساخت استروئید، بلاکهای سلولی و فراهم کردن انرژی برای سیستم عصبی نقش دارد.
نشانههایی از بروز خشونت و افزایش حس افسردگی در مردان میانسال، با کاهش کلسترول مشاهده شده است. منبع (۳)
سدیم
حتماً در مورد افرادی که چاق یا در شرایط پیش دیابت هستند و دارای سطح بالایی از تری گلیسیرید هستند، شنیدهاید که به آنها توصیه میشود: تا نمک کمتر بخورند.
این به یک جوک شبیه است! نمک شما را چاق نمیکند، شاید در میان مواد مضر، آخرین مادهای باشد که باید نگران آن بود.
افرادی که فشار بالا دارند به جای اینکه سراغ نمک بروند باید مصرف فروکتوز مایع را پایین بیاورند.
طبق توصیه FDA: میزان مصرف مناسب نمک در روز، زیر ۲۴۰۰ میلیگرم (یک قاشق چایخوری) است که معقول است.
گلوتن
همانطور که میدانیم: گلوتن در بعضی افراد میتواند سبب افزایش التهاب و حساسیت شود. خود گندم میتواند اشتها را تحریک کند.
اما این استدلال که گلوتن مضر است، دلیل نمیشود تا محصولاتی مثل: کیک و پیتزا بدون گلوتن، سالم بشوند. این خیلی واضح است اما هنوز خیلیها گول این حرفها را میخورند!
همین جاست که شرکتهای تولید کننده با چسباندن علامت بدون گلوتن، محصولات ناسالم خود را بزک میکنند.
به نظر شما، شرکتهای مواد غذایی، چه راه دیگری برای گول زدن مشتری دارند؟
MerC
خواهش می کنم