
آنتی بیوتیک در غذای شما: آیا باید نگران باشید
فهرست مطالب
این روز ها اگر به دنبال خریدن مواد غذایی خصوصاً گوشت، مرغ یا سایر احشام باشید، یک نوشته در اغلب موارد جلب توجه می کند:
بدون آنتی بیوتیک!
کاملاً ارگانیک!
و اگر از این ماجرا اطلاعی نداشته باشید به خودتان می گویید این دیگه چه کوفتیه؟! چرا من قبلاً از وجودش خبر نداشتم؟!
اول باید خدمت تان عرض کنم مشکل مربوط به کشور ما به تنهایی نیست! در سال 2012 فروش محصولات بدون آنتی بیوتیک در آمریکا 25% افزایش پیدا کرده است.
یکی از دلایلی که آنتی بیوتیک ها را در مواد غذایی سرزنش می کنند این است که باعث ایجاد باکتری های مقاوم شده اند و این خطر وجود دارد که این باکتری ها به بدن من و شما هم وارد بشود!
البته بعضی از دانشمندان هم هستند که می گویند استفاده کم از این آنتی بیوتیک ها خطری برای سلامتی انسان بوجود نمی آورند!
امروز می خواهیم در مورد استفاده از این مواد در مواد غذایی بیشتر بدانیم. چرا که به عنوان یک بدنساز و علاقه مند به تناسب اندام شما مصرف بالایی از پروتئین های حیوانی را دارید.
استفاده از آنتی بیوتیک در مواد غذایی حیوانی
در واقع آنتی بیوتیک ها را به مواد غذایی می افزایند تا باکتری های موجود در آن ها را بکشند.
یک وقت فکر نکنید قدیم ها اوضاع بهتر بوده!، نه دوستان از سال 1940 به گاو ها، مرغ ها و سایر حیوانات این مواد را می دادند!! تا جلوی شیوع بیماری ها را بگیرند. (بله پس پدر و پدر بزرگ گرامی هم آنتی بیوتیک مصرف کرده اند!!)
از طرفی این آنتی بیوتیک ها به گاو ها و مرغ ها داده می شد تا شیر و گوشت بیشتری را تولید کنند. (1)
کار به جایی رسیده که در سال 2011 80% آنتی بیوتیک های تولید شده در آمریکا به حیوانات زبان بسته داده می شد!
مقدار آنتی بیوتیک در مواد غذایی خیلی پایین است
برخلاف مصرف بالای آنتی بیوتیک در مواد غذایی شانس اینکه شما این محصول را مصرف کنید خیلی پایین است.
از طرفی همین الان در آمریکا و سایر کشور های صنعتی گوشتی که تولید می شود باید از وجود این آنتی بیوتیک ها خالی باشد (در ایران را نمی دانم!) تا بتواند در بازار به مصرف برسد.
پس این طور هم نیست که دهان حیوان بیچاره را 24 ساعته باز کنند و به او مرتب قرص و دارو بخورانند!
هیچ مدرکی وجود ندارد!
هیچ گونه مدرکی وجود ندارد که استفاده از این مواد مستقیماً باعث آسیب رساندن به سلامتی شما بشود!
در سال 2010 کمتر از 0.8% درصد از محصولاتی که مورد آزمایش قرار گرفته بود، حاوی آنتی بیوتیک بود!
استفاده بیش از حد
استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها می توانند شانس ایجاد باکتری های مقاوم را افزایش بدهد.
استفاده متعادل از آنتی بیوتیک ها مشکلی را ایجاد نمی کند اما مصرف بی رویه آن باعث می شود تا اثر خود را از دست بدهند. (2)
باکتری ها نسبت به آن ها مقاوم می شوند و آنتی بیوتیک ها دیگر نمی توانند آن ها را بکشند.
گسترش مشکل به انسان ها
همین باکتری های مقاوم می توانند به بدن شما از راه های گوناگون وارد شوند.
اگر باکتری مقاوم در گوشت موجود باشد و این گوشت بدرستی نگه داری و پخته نشود، می تواند به بدن شما وارد شود.
اوضاع بد تر می شود اگر بدانید که گیاهانی که با کود های حیوانی که دارای این باکتری ها هستند نیز تغذیه شوند، یکی دیگر از راه های ورود آن ها به بدن شما هستند!! (بله پس گیاه خواری هم راه چاره نیست!!)
عوارضی که ممکن است گریبان گیر شما بشود مثل اسهال، مقاومت بالای عفونت ها در بدن و طولانی شدن دوره بیماری ها در بدن است.
در آمریکا سالانه 2 میلیون نفر به این باکتری های مقاوم مبتلا می شوند!
باکتری ها در سوپر مارکت ها
در یک تحقیق که روی محصولاتی مثل مرغ، گوشت گاو و بوقلمون در 200 سوپر مارکت در آمریکا صورت گرفت، حدود 20% حاوی سالمونلا بودند که نزدیک 84% آن ها جز باکتری های مقاوم بودند.
خیلی از این محصولات ادعا می کنند که حاوی آنتی بیوتیک نیستند حتی برچسب ارگانیک هم به آن ها خورده است. این حرف به این معنی نیست که حاوی باکتری های مقاوم نیستند!
در یک تحقیق که روی مرغ های ارگانیک صورت گرفت مشخص شد آن ها هم حاوی باکتری هایی مثل سالمونلا و کامپیلوباکتر هستند!
چرا نباید نگران باشید!
تا الان هیچگونه شواهد مستقیمی از بیماری انسان ها و مصرف آنتی بیوتیک در مواد غذایی پیدا نشده است.
در یک تحقیق از نحوه پخت درست به عنوان یک روش برای از بین بردن این باکتری ها نام برده شده است.
در واقع این شاید استفاده بیش از حد آنتی بیوتیک ها توسط خود انسان ها مشکل بیشتری را ایجاد می کند!!
در یک تحقیق که در دانمارک صورت گرفت خطر انتقال این باکتری ها کمتر از 0.003% پیش بینی شده است!
چگونه ریسک بیمار شدن را پایین بیاوریم
شاید باید بگویم تقریباً غیر ممکن است که جلوی دریافت باکتری ها را به بدن بگیریم! (مگر این که در خلا زندگی کنیم!!)
اما به هر حال کارهایی است که شما می توانید انجام بدهید تا این ریسک را پایین بیاورید:
بهداشت را رعایت کنید:
دست های خود را بشورید، برای تکه تکه کردن گوشت های مختلف از ظروف جداگانه استفاده کنید و به سرعت بعد از استفاده ظروف را بشویید.
از روش پخت مطمئن شوید:
پختن گوشت تا دمای مناسب می تواند باکتری های زیادی را بکشد.
حرف پایانی
درگیری بین دانشمندان در این زمینه خیلی بالاست. اگر چه مدرکی دال بر مصرف آنتی بیوتیک و بیمار شدن انسان ها وجود ندارد اما استفاده بیش از حد از آن ها خطر ایجاد باکتری های مقاوم را بالا می برد.
در ضمن حالا که این مطالب را خواندید فکر نکنید بروید و گوشت و شیر را از روستا تهیه کنید! به عنوان یک شاهد به یکی از این روستا ها رفتم و دیدم که عزیزان در روستا مثل اسمارتیز انواع و اقسام قرص هایی که برای یک فصل باید به حیوان بدهند را در طی یک روز به خوردش می دهند!!
آیا شما مواد غذایی ارگانیک و بدون آنتی بیوتیک خریداری می کنید؟