وقتی داشتم در مورد این موضوع که بهترین روش برای پخت مواد غذایی چیست تا خواص آن مواد از بین نرود تحقیق میکردم با اطلاعاتی مختلف و متناقضی در مورد مایکروفرها برخوردم.
در حالی که عدهای میگفتند: مایکروفرها برای پخت و پز کاملاً سالم هستند، عدهای دیگر مدعی بودند که: باعث بیماریهای قلبی میشوند و ارزش مواد غذایی را از بین میبرند.
این پاسخهای متناقض باعث شد تا یک تحقیق جامع را در این زمینه ترتیب بدهم تا ببینم بالاخره از این دستگاه در خانه استفاده کنم؟ یا تبدیلش کنم به کمد!!
بیایید نگاهی به واقعیتهای که وجود دارد بیندازیم:
مایکروفرها چطوری غذا را به سرعت گرم میکنند؟
همانطور که میدانید: مایکروفرها، هم در زمان و هم در پول صرفهجویی میکنند. آنها همچنین انرژی کمتری را نیز نسبت به اجاقهای معمولی مصرف میکنند.
مایکروفرها، انرژی را به صورت کانالهایی از مولکولهای کوچک در میآورند و به سمت غذا شلیک میکنند، دقیقاً مثل خورشید که دمای پوست را بالا میبرد و به شما ویتامین D تحویل میدهد. همه این کارها را با تشعشع انجام میدهد.
مولکولهای آب موجود در مواد غذایی، در فرکانسهای بالا شروع به لرزش میکنند، درست مثل زمانی که در هوای سرد دستهای خود را به هم میمالید.
این آب داغ تبدیل به بخار میشود که دقیقاً همان چیزی است که باعث پختن مواد غذایی میشود. این همان دلیلی است که مواد غذایی که آب بیشتری دارند، زودتر میپزند.
برخلاف باور عمومی که مایکروفرها غذا را از داخل میپزند، در حقیقت، غذا را از بیرون به داخل میپزند. حتی در مایکروفرهای جدید، از میله چرخان استفاده میشود تا امواج مایکروویو به تمام نقاط مواد غذایی برسد.
دلیلش این است که: مقدار مولکولهای آب در تمام قسمتهای مواد غذایی، یکسان نیست.
اگر یادتان بیاید: در چند سطر قبل، حرف از تشعشع زدم. زیاد نگران نباشید، در مورد راکتورهای اتمی صحبت نمیکنم!
درجه امواج مایکروویو، دارای سطح انرژی بسیار پایینی است. امواج مایکروویو از تابش غیریونیزه استفاده میکنند و با امواج اشعه ایکس ری بسیار متفاوت هستند.
- دیگه بسه خیلی علمی شد!!
امواج مایکروویو، محل قرارگیری اتمها را در مواد غذایی تغییر میدهند اما با ساختار مواد کاری ندارند.
انواع مختلفی از امواج مایکروویو، هم اکنون بدون اینکه به آنها توجه کنید در زندگی من و شما حضور دارند:
تلفنهای همراه، تلویزیون، GPS، توسترها، نور لیزرهای دستی و…
آیا مایکروفرها ایمن هستند؟
هیچ شکی نداشته باشید، تمام سازندگان مایکروفرها از امواج کنترل شده استفاده میکنند. FDA و اتحادیه اروپا از سال ۱۹۷۱ بر تولیدکنندگان مایکروفرها نظارت میکنند و از آنجایی که اکثر مایکروفرهای داخل کشور، متعلق به شرکتهایی است که محصولاتشان را به اروپا و آمریکا صادر میکنند، خیالتان از بابت امواج، راحت باشد.
همین الان که این مطلب را مینویسم، در کنار مودم اینترنت خانه نشستهام و همین مودم هم امواج مایکروویو از خود ساطع میکند. حتی یخچال خانهتان هم امواج مایکروویو تولید میکند!!
اینقدر نگران نباشید!!
مایکروفرها و مواد غذایی
مگر اینکه خامخوار باشید وگرنه باید به یک طریقی مواد غذایی را بپزید!
وقتی در مورد مواد غذایی مثل: اسفناج، هویج و گوجه فرنگی صحبت میکنم، پختن این مواد باعث میشود آنتی اکسیدان های آنها آزاد شود و در بدن، به راحتی جذب شود.
تحقیقات این امر را ثابت کردهاند که پختن برخی مواد غذایی باعث افزایش خواص آنها میشود.
اما در کل، با پختن مواد غذایی، بخشی از ارزشهای غذایی مواد را از دست میدهید.
علت اصلی این تنزل ارزش غذایی: به خاطر درجه حرارت زیاد، مدت زمان طولانی پخت و استفاده از آب زیاد در حین پختن است. (آب زیاد باعث حل شدن مواد با ارزش میشود)
اما تحقیقات نشان دادهاند: مایکروفرها بیشتر از اجاق گازهای معمولی، باعث از دست دادن مواد با ارزش غذایی نمیشوند!!
در این تحقیق، ۲۰ سبزی مختلف با روشهایی همچون جوشاندن، مایکروویو، پختن تحت فشار، سرخ کردن و کباب کردن پخت شدند.
محققان متوجه شدند: مایکروفرها کمترین اثر را در کاهش مقدار آنتی اکسیدانهای سبزیجات به جا گذاشتند.
در یک تحقیق دیگر در دانشگاه کرنل، محققان پی بردند: پختن اسفناج در مایکروفرها اکثر فولات موجود در اسفناج را حفظ میکند اما جوشاندن اسفناج، ۷۷% فولات را از بین میبرد.
دانشگاه ایالتی واشنگتن ادعا میکند: وجود آب در مواد غذایی، عامل اصلی از دست رفتن مواد با ارزش غذایی است. حالا میخواهد این پختن در قابلمه باشد یا در مایکروفر صورت گیرد.
ویتامین C ،B و اسید فولیک، حساسترین مواد غذایی به حرارت هستند. هیچ فرقی هم نمیکند با چه روشی پخته شوند، به هرحال، مقداری از آنها را از دست خواهید داد.
از طرفی، بهترین راه برای حفظ بیشترین مقدار از این مواد غذایی باارزش این است که: مدت زمان پخت کوتاه باشد و از همه مهمتر، مقدار آب در کمترین میزان خود باشد.
مایکروفرها در واقع، پادشاه این حوزه هستند! با استفاده از مایکروفرها، بیشترین مقدار مواد غذایی با ارزش را حفظ خواهید کرد.
مایکروفرها و غذاهای از قبل بستهبندی شده و پلاستیکها
پلاستیکها امروزه در تمام وسایلی که در اطراف ما هستند، وجود دارند.
آیا مواد غذایی را با ظرف پلاستیکی روی اجاق گاز قرار میدهید؟!
مطمئناً پاسخ منفی است.
همین قضیه در مورد مایکروفرها و هر نوع منبع گرمایی دیگر نیز صدق میکند. پلاستیک به محض قرار گرفتن در معرض گرما، از خود مواد شیمیایی سمی آزاد میکند و وارد مواد غذایی میشود!!
مواد پلاستیکی در معرض گرما، از خود بیسفنول آ (BPA) آزاد میکنند و این ماده با سطح هورمون استروژن بازی میکند و این آخرین چیزی است که یک بدنساز میخواهد!
مایکروفرها و سلامتی
مطالب زیادی را در وب پیدا خواهید کرد که بر ضد مایکروفرها نوشتهاند! اما بهتر است از خود یک سوال را بپرسید:
- آیا این ادعاها با دادهها و تحقیقات علمی همراه است؟
آیا به مضر بودن مایکروفرها معتقدید؟