آیا کودکان می توانند مکمل پروتئین مصرف کنند؟
کودکان هم مثل بزرگسالان به پروتئین نیاز دارند و پروتئین بخش مهمی از تغذیه روزانه آنها را تشکیل میدهد. منبع (۱)
یک سوم نوجوانان آمریکا از مکملهای پروتئینی استفاده میکنند و این مایه نگرانی بخش بزرگی از متخصصان اطفال شده است. منبع (۲)
در این مطلب میخواهم به این نگرانیها پاسخ دهم!
آیا مصرف مکملهای پروتئینی برای کودکان ایمن است؟
ایمنی مصرف مکملهای پروتئینی برای کودکان بستگی به چند عامل دارد. این عوامل شامل: سن کودک، نوع پروتئین و مجموع پروتئین مصرفی در برنامه غذایی روزانه کودک است.
ابتدا اجازه دهید نگاهی به سن بیندازیم:
- نوزاد (۰-۱۲ ماهه): هیچ شواهدی وجود ندارد که مصرف مکمل پروتئینی برای این سن مشکلساز باشد هر چند نیازی هم مصرف مکمل پروتئینی وجود ندارد مگر اینکه کودک دچار سوء تغذیه شده باشد. شیر مادر در این سن تمام نیازهای پروتئینی او را برآورده میکند. منبع (۳ و ۴)
- کودک نوپا (۱-۳ ساله): بعد از قطع مصرف شیر مادر، مواد غذایی جامد بهترین انتخاب برای این سنین است. مگر اینکه پزشک اطفال مکمل پروتئین را تجویز کند. منبع (۵)
- کودکان (۴-۸ ساله): اغلب کودکان در این سنین، نیاز پروتئینی خود را میتوانند با غذا تامین کنند مگر اینکه سطح فعالیت خیلی بالایی داشته باشند. منبع (۶) البته، کودکانی که وزن خیلی پایینی دارند میتوانند پروتئین را همراه با میوهها مصرف کنند.
- نوجوانان (۹-۱۸ ساله): این گروه سنی نیز همچنان باید نیازهای خود را با مواد غذایی تامین کنند. اما عدهای که ورزش میکنند میتوانند از پروتئینها به خوبی بهره ببرند. منبع (۷)
به طور خلاصه باید گفت مصرف این مکملها برای کودکان از ایمنی بالایی برخوردار است اما نیاز اساسی برای مصرف وجود ندارد.
تنها زمانی مشکل ایجاد میشود که کودک پروتئین زیادی یا خیلی کمی مصرف کند اما منبع پروتئین چندان جای بحثی ندارد. منبع (۸ و ۹)
نکته مهم: توصیه میشود در این سنین به خصوص از پروتئین سویا پرهیز شود چون ممکن است مشکلاتی را در فرایند بلوغ و قاعدگی ایجاد کند. منبع (۱۰)
کودک به چقدر پروتئین نیاز دارد؟
کودک نسبت به یک بزرگسال به پروتئین بیشتری نیاز دارد. چون آنها در حال رشد هستند و این نیاز معمولاً ۲۰-۶۰ درصد نسبت به بزرگسالان بیشتر است. منبع (۱۱)
اما از آنجایی که وزن آنها نسبت به بزرگسالان کمتر است دریافت پروتئین برای آنها سادهتر است. به جز کودکانی که از فقر تغذیه رنج میبرند کمبود پروتئین در کودکان معمولاً پدیدهای نادر است. منبع (۱۲)
این راهنمای غذایی منتشر شده توسط انجمن تغذیه آمریکا برای کودکان است: منبع (۱۳)
- ۱-۳ ساله: ۱۳ گرم روزانه
- ۴-۸ ساله: ۱۹ گرم روزانه
- ۹-۱۳ ساله: ۳۴ گرم روزانه
- ۱۴-۱۸ ساله (دختر): ۴۶ گرم روزانه
- ۱۴-۱۸ ساله (پسر): ۵۲ گرم روزانه
نکته: این عددها حداقل هستند تا کودک دچار هیچ کمبود و بیماری نشود و حداکثر مصرف نیستند.
مخالفان مصرف مکمل پروتئینی برای کودکان
۲ دلیل اصلی برای عدم مصرف پروتئین در سنین کودکی وجود دارد:
اولی مرتبط با خود ایمنی مکملهای پروتئینی است. همانطور که میدانید اگر مکملهای پروتئینی از تولید کنندگان باسابقه خریداری شود مشکلی ندارد.
دومی هم اینکه اگر قرار باشد کودکان پروتئین مصرف کنند در مصرفش زیادهروی خواهند کرد.
محققان نیز این نگرانی را مطرح میکنند که کالری اضافی ناشی از مصرف پروتئینها میتواند سبب چاقی کودکان شود. منبع (۱۴)
البته باید گفت که چاقی کودکان در کل ناشی از مجموع کالریهای مصرفی روزانه است. تحقیقی هم در این زمینه صورت گرفته و به بررسی اثر رژیم پر پروتئین (۲۵ درصد کالری) و رژیم کم پروتئین (۱۵ درصد کالری) پرداخته که نشان میدهد هیچ اثر مثبت یا منفی در وزن شرکت کنندگان مشاهده نشده است. منبع (۱۵)
البته، در بزرگسالان مصرف پروتئین بیشتر سبب کاهش اشتها هم میشود. منبع (۱۶)
حتی تحقیقاتی وجود دارد که نشان میدهند مصرف پروتئین بیشتر در سالهای اولیه زندگی سبب رشد قد بیشتر و چربی بدنی کمتر میشود. منبع (۱۷ و ۱۸)
البته، نباید در مصرف پروتئین هم زیادهروی کرد.
دلایلی بر مصرف پروتئین در سنین کودکی
تا اینجا باید متوجه شده باشید که مصرف پروتئین برای کودکان مشکلی ندارد اما ضرورتی نیز ندارد. به خصوص اگر کودک شما مشکل سوءتغذیه یا شرایط خاص پزشکی ندارد.
البته، دلایلی نیز بر مصرف پروتئین وجود دارد:
ریکاوری: تحقیقی که روی کودکان ۱۱ ساله بعد از ورزش انجام شده نشان میدهد مصرف ۰.۳۲ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن میتواند باعث افزایش سرعت سنتز پروتئین شود. منبع (۷)
کودکان گیاهخوار: این کودکان نیز برای دریافت پروتئین کافی میتوانند از پروتئین استفاده کنند. منبع (۱۹)