
با چه سرعتی باید وزنه بزنیم؟
فهرست مطالب
وقتی صحبت از وزنه زدن و رشد عضلانی میشود عوامل زیادی وجود دارند اما سرعت وزنه زدن هیچ وقت جز اولویتهای یک بدنساز نبوده است!
البته باید گفت تعداد ست و تکرار و میزان وزنه انتخابی، معمولاً به صورت خودکار مشخص میکند که با چه سرعتی وزنه بزنیم اما توجه به نکات ریزی مثل سرعت وزنه زدن یکی از صفات یک بدنساز هوشیار است!
سرعت وزنه زدن یا تمپو چیست؟
وقتی وزنهای را بلند میکنید سرعت یا تمپو به سرعت پایین بردن (بخش منفی حرکت یا اکسنتریک) وزنه، چه مدت زیر تنش وزنه میمانیم (ایزومتریک) و با چه سرعت وزنه را دوباره بلند میکنیم (کنسنتریک) گفته میشود.
سرعت وزنه زدن براساس هدف شما از وزنه زدن تعیین میشود.
به عنوان مثال بلند کردن المپیکی هالتر سریع و انفجاری است، تمرینات قدرتی با سرعت آهستهتر و وزنههای سنگینتر صورت میگیرد.
هر دوی این روشها برای وزنه زدن، باعث رشد عضلانی میشوند اما هیچ کدام برای افزایش حجم عضلانی ایدهآل نیستند!
چه سرعتی (تمپو) برای رشد عضلانی ایدهآل است؟
- آهسته وزنه زدن
آهسته وزنه زدن همیشه بین بدنسازها پرطرفدار بوده است چون به آنها اجازه میدهد عضله تحت فشار را به خوبی حس کنند. از طرفی ارتباط بهتری بین ذهن و عضله هم شکل میگیرد. (دست از آهسته تمرین کردن بردارید)
معمولاً مدت زمان انجام یک تکرار ۵-۱۰ ثانیه است که شامل مکثی در بخش حداکثری انقباض عضلانی است. (مثلاً در جلو بازو هالتر، موقعی که هالتر را کامل بالا آوردهایم مکث میکنیم)
آهسته وزن به شما اجازه میدهد تا کنترل خوبی روی وزنهها داشته باشید. در این صورت عضلات مدت زمان بیشتری زیر تنش مکانیکی قرار دارد. البته این باعث میشود تا سراغ وزنههای سبکتر برویم و میتواند باعث کاهش فعال شدن فیبرهای عضلانی شود که خبر خوبی نیست! منبع (۱ و ۲)
البته آهسته وزن مزایای خودش را دارد. به شما اجازه میدهد تا کنترل بهتری روی تکنیک حرکت داشته باشند و خطر آسیب دیدگی را کمتر کنند.
آهسته وزنه زدن به خصوص برای افرادی که مشکل در تکنیکشان دارند یا دچار آسیب دیدگی قبلی هستند یک روش عالی است!
- سریع وزنه زدن
واضحترین مزیت سریع وزنه زدن این است که اجازه نمیدهد انرژیمان به خاطر سرعت پایین به هدر رود.
همین موضوع سبب میشود بتوانیم وزنههای سنگینتر انتخاب کنیم، تکرارهای بیشتری اجرا کنیم و ترکیب وزنه و تکرار یا بیشتر یعنی رشد عضلانی بیشتر!
با اینکه عضله مدت زمان کمتری زیر تنش مکانیکی قرار دارد اما چون از وزنههای سنگینتر و تکرارهای بیشتر استفاده میکنیم کفه ترازو به نفع رشد عضلانی بیشتر سنگینی میکند.
مزیت پنهان دیگر سریع وزنه زدن این است که باعث میشود تا وزنهها را با شروع انفجاری بیشتری بزنیم و این یعنی فشار بیشتر به فیبرهای تند انقباض! منبع (۳)
برای اینکه بتوانید قویتر و بزرگتر شوید باید همه فیبرهای عضلانی را درگیر کنید و فیبرهای تند انقباض نیز بخشی از این معادله هستند. یک راه برای تمرین دادن این فیبرهای عضلانی این است که آنها را تا مرز خستگی کامل جلو ببریم، راه دیگر سنگینتر وزنه زدن است و راه آسانتر، انفجاری وزنه زدن است!
البته باید اشاره کرد که انفجاری وزنه زدن برای تازهکارها چندان تفاوتی در رشد عضلانی ایجاد نمیکند منبع (۴) اما بدنسازهای باتجربهتر میتوانند با انجام انفجاری حرکات شاهد رشد عضله و قدرت بیشتری باشند! منبع (۵، ۶ و ۷)
آیا قبل از بلند کردن وزنه باید مکث کنیم؟
معمولاً بین پاورلیفترکارها شایع است که وقتی هالتر را روی سینه پایین آوردهاند مکثی میکنند بعد دوباره وزنه را بالا میبرند. از همین روش موقعی که در حرکت اسکوات هالتر را پایین بردهاید هم استفاده میشود و قبل از بالا آمدن، مکثی صورت میگیرد.
فرضیه این است که با این کار، عضلات مثل لاستیک که فشرده میشود موقع بالا بردن وزنه، به صورت انفجاری از هم باز میشوند و این سبب ایجاد یک تنش مکانیکی غیرفعال میشود.
این تنش سبب افزایش تحریک و رشد عضلانی میشود.
نکته: اگر این توقف سبب شود تا میزان وزنه یا تعداد تکرارها را کاهش دهیم، دیگر مزیتی ندارد.
در حرکتی مثل پرس سینه که این توقف موقع قرار گرفتن هالتر روی سینه صورت میگیرد برای عضله سینه خوب است اما مزیتی برای عضله سه سر بازویی (پشت بازو) ندارد. بنابراین این توقف فقط تمرکز شما را روی عضله سینه بیشتر میکند.
نکته: توصیه میشود این توقف را افرادی انجام دهند که عضله سینه آنها رشد کمتری نسبت به پشت بازو دارد و به نوعی از عدم تقارن عضلانی در این ناحیه رنج میبرند.
با چه سرعتی باید آهسته وزنه زد؟
وقتی وزنه را پایین میبرید اولین اولویت شما باید ایمنی حرکت باشد. وقتی مدت زمان ۲-۴ ثانیه برای پایین بردن وزنه را با سرعت متوسط مقایسه میکنیم تفاوت چندانی در رشد عضلانی نمیبینم. منبع (۸) اما وقتی سرعت متوسط را با سرعت بالای پایین آوردن مقایسه کنیم مشخص میشود رشد عضلانی در حالت متوسط بهتر است. منبع (۹)
بنابراین مدت زمان دقیق پایین بردن مشخص نیست اما مهم است که وزنه را با کنترل پایین ببرید.
اگر وزنه را خیلی آهسته پایین ببریم چطور؟!
فرض کنید موقع بالا بردن وزنه ۷ ثانیه و پایین بردنش هم ۷ ثانیه زمان صرف کنید که میشود ۱۴ ثانیه!
وقتی وزنه را تا این حد آهسته پایین ببرید میزان وزنه را باید خیلی کاهش دهید و نتیجه آن کاهش رشد عضلانی است. منبع (۱۰)
حرف آخر
وقتی نمیخواهید تا خستگی کامل تمرین کنید بهتر است وزنه را با سرعت بیشتری جابهجا کنید این سبب رشد عضلانی بیشتر نسبت به سرعت آهسته میشود. منبع (۱۱)
وقتی مرتبط در حال تمرین تا خستگی کامل هستید سرعت چندان اهمیتی ندارد. البته همیشه نیاز نیست تا خستگی کامل تمرین کنید.