
روش درمان سلولیت
فهرست مطالب
سلولیت مشکلی است که بیش از ۹۰ درصد مبتلایانش را خانمها تشکیل میدهند و روشهای مختلفی برای مقابله با آن ارائه شده است. منبع (۱)
در این مطلب علاوه بر تعریف سلولیت به روشهای درمان سلولیت خواهیم پرداخت.
سلولیت چیست؟
زمانی داشتن سلولیت، نشانهی ثروت بود. معنایش این بود که شما آنقدر پولدار بودید که بتوانید غذای اضافی بخورید و هیچ فعالیت کاری هم نداشته باشید. اما امروزه، سلولیت نشانه تنبلی و بیماری است و همانطور که اشاره شد تقریباً همه خانمها با آن روبهرو شدهاند. منبع (۲)
سلولیت در خارج از پوست پستی و بلندی (ناصافیها) چربی خود را نشان میدهد. سطح پنیری که پر از سوراخ است را تصور کنید، چنین حالتی روی پوست نیز شکل میگیرد.
سلولیت عموماً بعد از دوران بلوغ روی میدهد. بعضی خانمها آن را وقتی جوان هستند و برخی دیگر تا زمانی که سنشان بالاتر نرفته، مشاهده نمیکنند.
سلولیت را عموماً در پا و باسن مشاهده میکنیم البته میتواند روی شکم و بازوها نیز خود را نشان دهد. گاهی اوقات ظاهرش کاملاً مشخص است و گاهی اوقات باید پوست را کمی بکشیم تا آن را ببینیم.
سلولیت در واقع سلولهای چربی متورمی هستند که به بافت پوست دور خود فشار وارد میکنند.
سلولیت در نتیجه یک واکنش زنجیرهای ایجاد میشود. رشتههای بافت پیوندی پوست منقبض و منبسط میشوند در طول زمان این سبب شکسته و شل شدن آنها میشود. وقتی این رخ داد لایه چربی زیرین، بافت پوست را فشار میدهد و همان ظاهر سلولیت را ایجاد میکند.
نکته: وقتی افزایش وزن دارید سلولهای چربی بزرگتر، بافت پیوندی را بیشتر هم فشار میدهد و ظاهر سلولیت را تشدید میکنند.
البته ظاهر سلولیت در هر شخص متفاوت است که به عوامل مختلفی بستگی دارد:
- سطح استروژن
- سرعت سوخت و ساز
- نژاد
- سطح گردش خون در بدن
- نحوه توزیع چربی در بدن
- ژنتیک
- سن
- نارسایی سیستم لنفاوی بدن
زنان با افزایش سن، استروژن کمتری تولید میکنند. این سبب نازک شدن پوست و افزایش احتمال ایجاد سلولیت میشود. کاهش گردش خون نیز سبب کاهش سطح اکسیژن، کاهش تولید کلاژن و افزایش اندازه سلولهای چربی میشود.
همه این عوامل در طول زمان سبب افزایش بافتهای سلولیت در بدن زنان میشود. واقعیت تلخ این است که این نشانهها با افزایش سن بیشتر هم میشود.
نکته: البته مصرف بیش از حد چربی، کربوهیدرات و نمک هم میتواند ریسک ابتلا را بالاتر ببرد. کاهش مصرف فیبر، آب و ورزش نکردن هم میتواند نشانهها را تشدید کند.
نکته: استفاده از لباس زیر خیلی تنگ به مدت طولانی هم میتواند سبب کاهش جریان خون در ناحیه ران و باسن شود که مشکل را تشدید میکند.
چرا زنان ریسک بالایی برای ابتلا به سلولیت دارند؟
تغییرات هورمونی سبب ضعیفتر شدن رشتههای بافت پیوندی اطراف سلولهای چربی میشود و ساختار پوست را به هم میریزد. این تغییرات بیشتر در سنین ۲۵-۳۵ با کاهش سطح استروژن دیده میشود.
همین موضوع سبب کاهش دریافت کنندههای رگهای خونی در ران و باسن میشود و با کاهش جریان خون و مواد مغذی در این نواحی، شاهد کاهش تولید کلاژن و ضعیف شدن پوست هستیم. منبع (۳)
زنان نسبت به مردان، بافت چربی بیشتری دارند و توانایی سوزاندن چربی هم در آنها کمتر است. منبع (۴)
سلولهای چربی در زنان بیشتر به صورت ستونهای عمودی توزیع شده که تمایل بیشتری به ایجاد برآمدگی دارد. منبع (۵)
آیا میشود سلولیت را درمان کرد؟
خیلی صادقانه بگویم:
نه!
وقتی سلولیت داشتید دیگر راهی برای خلاصی از آن وجود ندارد. البته میتوانید کارهایی انجام دهید که ظاهر سلولیت را بهتر کند. بله میتوانید چربی از دست بدهید اما سلولهای چربی و پوستی که دچار سلولیت شده همچنان با شما خواهد ماند.
بنابراین اگر تبلیغی را مشاهده کردید که مدعی درمان ۲ هفتهای سلولیت شد، باور نکنید!
بنابراین در این مطلب ما به روشهای درمانی اشاره نمیکنیم چون راه درمانی ندارد بلکه روشهایی برای بهبود ظاهر سلولیت وجود دارد که در این مطلب به آنها اشاره میکنم.
روشهایی که اثری روی درمان سلولیت ندارند
- کفش سلولیت
- کرم سلولیت!
- ماساژ سلولیت
روشهای پزشکی برای مواجه با سلولیت
سابسیژن
این روش درمانی توسط متخصصان پوست و با استفاده از سوزنهای پزشکی صورت میگیرد. متخصص لایهی محافظ چربی را میبرد و اگر نیاز باشد چربی را در مناطق دیگر پوست توزیع میکند تا ظاهر سلولیت بهتر شود. منبع (۶)
لیپوساکشن
همانطور که میدانید در این روش در شرایط بیهوشی، با استفاده از لولههایی، سلولهای چربی را از بدن خارج میکنند.
این روش میزان بافت چربی را در پوست کمتر میکند اما اگر درست انجام نشود، میتواند ظاهر سلولیت را بدتر هم بکند!
بعضی پزشکان از لیزر نیز همراه این روش استفاده میکند تا ظاهر پوست را نیز بهبود دهند.
استفاده از امواج صوتی
این روش برای درمان سلولیت در ناحیه شکم و ران خیلی خوب است. برای انجامش نیاز به بستری وجود ندارد و بدون درد است.
امواج فراصوت سبب افزایش تولید کلاژن، جریان خون و سفت شدن پوست میشوند و نتایج درمانی آن نیز امید دهنده بودهاند. منبع (۷)
لیزر با درجه تهاجمی کم
این روش شبیه متد سابسیژن است. پزشک، برشهای کوچکی در بدن ایجاد میکند و لیزر را به آن محل میتاباند. بافت زیر پوست گرم میشود این موضوع سبب تولید بیشتر کلاژن، افزایش قابلیت کشسانی پوست، ضخیمتر شدن لایه خارجی پوست و بهبود ظاهر سلولیت میشود.
نتایج این روش نیز امیدوار کننده بودهاند. البته شما باید سالی یکبار آن را تکرار کنید. منبع (۱)
روش تخلیه دقیق خلا
دستگاه این روش باعث از بین رفتن تنش بین رشتههای بافت پیوندی میشود. این بافت به سمت بالا حرکت میکند و جاهای خالی پوست را پر میکند.
۹۴ درصد زنان از این روش درمانی راضی بودهاند. منبع (۸)
فاشیا بلستر
این یک نام تجاری (FasciaBlaster) برای معرفی یک سری ابزار است که میتوانید روی خود عمل ماساژ را صورت دهید.
روشهای درمانی غیر پزشکی سلولیت
رتینول
رتینول را در کرمهای سلولیت هم پیدا میکنید. عملکرد رتینول، ضخیم کردن پوست و کاهش ظاهر سلولیت است. عموماً رتینول را بعد از انجام یکی از عملهای پزشکی که در بالا توضیح دادم، تجویز میکنند.
کافئین
منظورم خوردن کافئین نیست! بلکه کرمهایی که حاوی کافئین و ترکیب زانتن هستند بعد از انجام عملهای پزشکی تجویز میشوند و اثر مناسبی دارند. منبع (۹)
نکته جالب: البته میتوانید قهوه را به صورت درشت آسیاب کنید و روی پوست سلولیتدار ماساژ دهید.
پپتید کلاژن
قبلاً در مورد پپتید کلاژن صحبت کرده بودم. این ترکیب باعث افزایش تولید کلاژن در بدن و ضخامت پوست میشود. منبع (۱۰)
حرف آخر
همانطور که در ابتدای متن اشاره کردم، راهی برای درمان قطعی سلولیت وجود ندارد. البته شما میتوانید ظاهر سلولیتها را با روشهایی که در بالا اشاره شد کاهش دهید.
البته باز هم توصیه میکنم به فکر کاهش وزن و بافتهای چربی باشید. در این صورت اگر هم سلولیت داشته باشید، ظاهر آنها چندان آزار دهنده نخواهد بود.
شما برای رها شدن از سلولیت از چه روشهای درمانی استفاده کردهاید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.