بدنساز تازه کارنکات مهم حفظ سلامتی

نحوه محاسبه نسبت درشت مغذی ها

آنچه که می‌خورید به اندازه‌ی ورزشی که می‌کنید اهمیت دارد. با تمرینو همراه باشید تا با نحوه تنظیم درشت مغذی ها در رژیم غذایی آشنا شوید.

عموماً یکی از سوال‌هایی که خیلی مطرح می‌شود این است که: چه مقدار کربوهیدرات باید مصرف کرد؟ چه مقدار پروتئین برای کاهش وزن مصرف کنم؟

حقیقت این است: همان‌طور که همه هدف متفاوتی دارند، هر فردی نیازمند راه مخصوص به خود برای ایجاد یک بدن ایده‌آل است. در این مطلب، یکی سری عوامل معرفی می‌شوند تا نقطه‌ی شروع حرکت خود به سمت تناسب اندام را پیدا کنید.

عوامل موثر در انتخاب محاسبه نسبت درشت مغذی

اهداف تناسب اندام

باید اول مشخص کنید که چه چیزی مهم‌تر است: چربی سوزی یا عضله سازی؟

عضله بسازیم یا چربی بسوزانیم؟

شاید بخواهید هر ۲ را با هم انجام دهید. این از آن شرایطی است که باید یکی را انتخاب کنید. درست است که می‌توانید هر دوی این فرایند‌ها را کنار هم داشته باشید اما هیچ کدام از آن‌ها با تمام ظرفیت خود صورت نمی‌گیرند.

  • چرا؟

رژیم‌هایی پر کربوهیدرات برای عضله‌سازی مناسب هستند در حالی که رژیم‌های کم کربوهیدرات برای چربی سوزی بهتر عمل می‌کنند.

راه‌هایی وجود دارند تا هم‌زمان به صورت تدریجی به سمت هر دوی این اهداف رفت مثل: استفاده از چرخه کربوهیدرات که در آن، فاز مصرف بالای کربوهیدرات برای عضله سازی را با دوره‌هایی کوتاه از رژیم کم کربوهیدرات برای چربی سوزی، ترکیب می‌کنید.

روش دیگر استفاده از روزه‌داری متناوب برای رسیدن به این ۲ هدف در یک زمان است. هر چند، نتایجی که افراد به دست آورده‌اند با هم‌دیگر فرق داشته است.

جدای از اینکه کدام روش را انتخاب کنید، وقتی روی یکی از این اهداف تمرکز کنید نتیجه‌ی بهتری بدست می‌آورید.

خیلی از بدنسازان حرفه‌ای، چند هفته یا یک ماه را روی ساخت عضله و در ادامه، روی چربی سوزی و کات کردن تمرکز می‌کنند. انجام این کار، نیازمند این نیست که خود را شکنجه دهید. البته، تا زمانی که به نسبت‌های درشت مغذی ها احترام بگذارید.

نسبت مواد غذایی

اگر به تصویر بالا دقت کنید متوجه می‌شوید که چربی هرگز زیر ۱۵٪ نرفت. چرا؟

چون هورمون‌های بدن از مولکول‌های چربی و کلسترول تشکیل می‌شوند و هر مقداری کمتر از این درصد، بدن را دچار مشکل می‌کند. مشکلاتی در سوخت و ساز، تولید مثل و رشد بدن ایجاد می‌شود.

رژیم کم چرب، هم‌چنین می‌تواند جلوی جذب ویتامین‌های A، D، E و K را بگیرد.

البته، نمی‌توانید هر چربی که دل‌تان خواست مصرف کنید. باید سراغ منابع سالم چربی مثل: آواکادو، زرده تخم مرغ، روغن زیتون، انواع آجیل، کره بادام زمینی، روغن کانولا، روغن نارگیل، ماهی سالمون، دانه چیا، بذر کتان، توفو و…

تیپ بدنی

وقتی هدف تناسب اندام‌تان را انتخاب کردید، تیپ بدنی خود را بهتر درک ‌می‌کنید. این باعث خواهد شد تا متوجه شوید چقدر می‌توانید کربوهیدرات را در برنامه غذایی خود تحمل کنید.

۳ نوع تیپ بدنی داریم و البته، عده‌ای از انسان‌ها یک چیزی مابین این تیپ‌ها هستند. اندومورف را می‌توان نقطه مقابل اکتومورف در نظر گرفت اما تعداد زیادی از انسان‌ها ترکیبی از این ۲ هستند.

تیپ بدنی

اکتومورف

اکتومورف را به عنوان فردی لاغر می‌شناسند. آن‌ها استخوان‌بندی ضعیف، شانه‌ها و سینه‌های کوچک و سوخت و ساز سریع دارند. اکتومورف‌ها به سختی وزن اضافه می‌کنند.

نقطه مثبت برای آن‌ها این است که: به سرعت می‌توانند چربی سوزی کنند. آن‌ها باید درصد بالاتری کربوهیدرات مصرف کنند تا جلوی از بین رفتن عضلات را بگیرند.

درصد کربوهیدرات مصرفی برای آن‌ها، بین ۳۰-۶۰٪ است. حداقل ۲۵٪ باید پروتئین مصرف شود.

مزومورف

این افراد، بدن‌هایی عضلانی دارند. اغلب قدرتمند هستند و شانه‌هایی پهن و استخوان‌بندی قوی دارند. آن‌ها مشکل کمتری در رشد عضله و از دست دادن چربی دارند. البته، با سرعت بیشتری نسبت به اکتومورف‌ها چربی می‌آورند.

با داشتن یک رژیم متعادل از کربوهیدرات، به راحتی عضله سازی می‌کنند. البته، اگر کربوهیدرات بیش از حد بالا باشد هیچ تیپ بدنی از خطر چربی سازی در امان نخواهد بود.

درصد کربوهیدرات مصرفی بین ۲۰-۵۰٪ است. برای عضله سازی بین ۴۰-۵۰٪، برای حفظ عضلات ۳۰-۴۰٪ و برای چربی سوزی ۲۰-۳۰٪ مناسب است.

اندومورف

آن‌ها بدنی نرم‌تر و چاق دارند. بدن‌های آن‌ها گردتر است و سوخت و ساز کندتری دارند.

اندومورف‌ها می‌توانند عضلات زیادی بسازند و در عین حال، چربی زیادی هم می‌سازند. از آنجایی که کربوهیدرات زیاد در رژیم غذایی آن‌ها، می‌تواند چربی سازی را سرعت ببخشد، باید در مصرف آن دقت کنند.

اندومورف باید مصرف کربوهیدرات را بین ۱۰-۴۰٪ حفظ کند. ۵۰٪ پروتئین و ۱۵-۴۰٪ هم چربی مصرف کنند.

جنسیت

به طور کلی، زنان توانایی سوزاندن چربی خوبی دارند اما توانایی مصرف گلیکوژن موجود در عضلات، چندان خوب نیست. به همین دلیل، آن‌ها نسبت به مردان به رژیم‌های کم کربوهیدرات بهتر جواب می‌دهند. (آیا جنسیت در بدنسازی اهمیتی دارد؟)

از طرفی، زنان به خوبی می‌توانند روی چربی به عنوان منبع انرژی تکیه کنند، به دلایل زیر:

  • استروژن، تولید اپی نفرین را تحریک می‌کند که این خود، هورمون اصلی در تجزیه و تحلیل اسیدهای چرب است.
  • استروژن، تولید هورمون رشد را افزایش می‌دهد که خود، سوخت و ساز اسید‌های چرب را در بافت‌های چربی بیشتر می‌کند.
  • زنان، سطح بالاتری از تری گلیسیرید درون ماهیچه‌ای (IMTG) را تجربه می‌کنند که منبعی جایگزین به جای گلیکوژن در طول تمرینات پرشدت است. یکی از دلایل استقامت بیشتر زنان همین موضوع است.

آیا زنان باید همیشه رژیم کم کربوهیدرات بگیرند؟

  • نه لزوماً!

یک زن با تیپ بدنی اکتومورف در حین اجرای تمرینات پر شدت، باید درصد کربوهیدرات بالاتری نسبت به یک مرد اندومورف مصرف کند.

از طرف دیگر، مردان مزومورف که می‌خواهند عضلات خود را حفظ کنند، نیازمند درصد بالاتری کربوهیدرات هستند (تا ۴۰٪) در حالی که زنی با همان تیپ بدنی و همان هدف، باید مقدار کربوهیدرات را تا ۳۰٪ کاهش دهد.

با این اوصاف، اگر زنی هستید که به طور متوسط ورزش می‌کنید، توصیه می‌کنم: با مقدار کم کربوهیدرات شروع کنید و ببینید نتایج، شما را به کجا می‌برد.

زن یا مرد، اگر بعد از جلسات تمرینی حس می‌کنید بسیار خسته هستید و هدف عضله سازی شما هم محقق نشده، باید افزایش کربوهیدرات را در نظر بگیرید.

درشت مغذی‌ ها فقط قطعه‌ای از پازل هستند

شاید وسوسه‌کننده به نظر برسد که فقط روی تنظیم دقیق درشت مغذی‌ها متمرکز شویم و به عوامل دیگر اهمیت ندهیم اما عوامل دیگر هم مهم هستند.

یک عامل حیاتی دیگر، مجموع کالری مصرفی شماست. حتی با وجود درصدهای کاملاً درست، اگر میزان مصرف کالری خیلی زیاد یا کم باشد، نتیجه‌ای حاصل نخواهد شد.

در ضمن، اگر با رعایت همه این مسائل، جلسات تمرینی را جدی نگیرید، نمی‌توانید انتظار یک بدن عضلانی را داشته باشید.

شما برای تغییر شرایط بدنی خود چه فداکاری‌هایی می‌کنید؟

علی رضا ناصری

I'm a fitness nerd & currently I'm blogging for https://tamrino.ir my main passion is creating excellent content for bodybuilding community. Remember: Facts don't care about your feelings & there is no stupid question, just stupid people.

مطالب مشابه

‫۷ دیدگاه‌ها

  1. سلام من تازه بدنسازی شروع کردم اینکه میگید 50 درصد کربوهیدرات و سی درصد فلان این درصد رو چطوری اندازه میگیرند؟ مثلا یه کاسه برنج رو وزن میکنید؟ لطفا راهنمایی کنید

  2. بسیار خوب اینکه بخوام کربو برنامم رو پایین بیارم کربو من فقط در صبح و ناهار و بعد تمرینه -3-4وعده هم میوه دارم حالا بخوام چربی بالا ببرم میتوانم بادام زمینی بیارم اما کربو از چی کم کنم ؟الان چربی این برنامه 15%هست پروتئین 30% ( 2/2) کربو هم 55% بنظرتون این خوبه برا تیپ من یا چربی معمولا باس بالاتر باشه کربو پایین تر برای من اما نمیدونم از چه کربو ای باس کم کنم

    صبحانه
    5 سفیده تخم مرغ + 1 زرده + سیب زمینی

    میان وعده
    1 لیوان شیر + میوه

    ناهار
    برنج + ماهی قزل آلا (هفته ای 4 بار)
    برنج + گوشت لخم + سبزی (هفته ای 2 بار)

    قبل تمرین
    5 سفیده تخم مرغ + میوه

    بعد تمرین
    5 سفیده تخم مرغ + سیب زمینی

    شام
    سینه مرغ + سبزی

    آخر شب
    2 لیوان شیر

  3. در حال حاظر همین چیزی که شما گفتید را مصرف میکنم
    مشکلی هم ندارم ولی یکسری مربی ها برعکس این میگن که 2 ساعت قبل همراه تخم مرغ سیب زمینی بخور 1 ساعت قبل میوه و بعد تمرین سیب زمینی نخورمیوه بخور زود جدب یکسری ها هم چیزی که شما گفتید و من مصرف میکنم حالا گیج شدم خواستم بودنم اصولی داره یا علم ترتیبی در این ضمینه داده یا هر کی هر چی دلش خواست مورد علاقه مصرف میکنه و مشکلی نداره برعکس باشه … وقتی میوه زود جذب هست چرا در 2 وعده مصرف نشه یا وقتی سیب زمینی ( زود جذب هست چرا در 2 وعده مصرف نشه )

    1. سلام
      من نمی توانم از نیت افراد دیگر در مورد توصیه ای که به شما کردند صحبت بکنم.
      نکاتی که اشاره کردم کاملاً علمی است و قابل تحقیق.
      و به نظرم توضیحی که در کامنت قبلی دادم کاربردی و راه گشاست.
      امیدوارم ابهامی نداشته باشید.

  4. اندومورف هستم گاهی از اولی و گاهی از دومی استفاده میکنم
    55% کربو | 30% پروتئین | 15% چربی
    50% کربو | 30% پروتئین | 20% چربی
    البته کاهش وزن انجام دادم الان میزان هستم 175 و 75 قد وزنم هست عضله سازی هدفم هست
    1 سوالی داشتم بدن ما که به انسولین حساس هست ایا قبل و بعد تمرین میتوانیم سیب زمینی بخوریم یا قفل و بعد میوه از جمله سیب – پرتقال – موز بخوریم ؟ یا بیشتر کربو به قبل اختصاص بدیم کمتر در بعد تمرین یا برعکس اینارو من رو اگاه میکنید خیلی هم طالب خوندم و پرسیدم هر کسی 1 نظری میده و میگه هر کدوم برات بهتره اما علمی اصولی تر میخواهم بدونم با تشکر

    1. سلام
      سیب زمینی را بعد از تمرین مصرف کنید و قبل از تمرین مصرف نکنید (جز زود هضم هاست)
      میوه جات را به جز چند استثنا قبل از تمرین مصرف کنید (کمی دیر هضم تر هستند به خاطر فیبر بالاتر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا