مکمل و داروهای بدنسازی

سارم را مصرف بکنیم یا نه؟

برخی از تولید کننده‌های مکمل، از ترکیبی به نام سارم نام می‌برند که می‌تواند جایگزین استروئید‌ها شود و اثرات منفی آن را نیز ندارد.

هشدار: این مطلب فقط جنبه آگاهی و آموزشی در مورد سارم‌ها دارد و مصرف یا عدم مصرف آن‌ها به عهده شخص و مشورت با پزشک می‌باشد!

سارم مخفف جمله:

تعدیل کننده گیرنده انتخابی آندروژن است که کارش افزایش سنتز پروتئین است.

عبارت استروئید قانونی را نیز با سارم‌ها زیاد می‌شنوید. معمولاً سارم به صورت قرص عرضه می‌شود و تولید کننده‌ها معتقدند اثرات جانبی خیلی کمتری نسبت به استروئید‌ها دارند.

سارم از جمله ترکیباتی است که توسط شرکت‌های داروسازی برای بیماری‌های اچ ای وی، سرطان، پوکی استخوان و سایر اختلالات که باعث از دست دادن عضله و استخوان می‌شوند، تولید می‌شود.

همین اول مطلب اشاره کنم که سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مخالف مصرف آن‌ها برای افزایش قدرت در ورزشکاران است. منبع (۱)

FDA معتقد است استفاده آن‌ها در مکمل‌های بدنسازی باعث افزایش ریسک حملات قلبی و سکته می‌شود. در ضمن، استفاده از سارم توسط کمیته جهانی مبارزه با دوپینگ ممنوع اعلام شده است. منبع (۲)

اگر هم‌چنان می‌خواهید در مورد سارم بدانید با ادامه مطلب همراه باشید.

سارم چیست؟

سارم یا تعدیل کننده گیرنده انتخابی آندروژن، به دسته‌ای از داروها اطلاق می‌شود که در اواخر دهه‌ی ۹۰ میلادی توسعه پیدا کرده‌اند. سارم حاوی پیوند‌هایی مصنوعی است که به گیرنده‌های آندروژن متصل می‌شوند و باعث افزایش سنتز پروتئین می‌شوند.

این ترکیبات برای مصارف پزشکی تولید شده‌اند بنابراین فروش آن‌ها در قالب مکمل غیرقانونی است.

آنچه که باعث قدرت سارم می‌شود توانایی آن در هدف گیری گیرنده‌های خاصی از آندروژن است. به عنوان مثال: سارمی که برای افزایش تراکم استخوان در زنان طراحی می‌شود دقیقاً همان اثر در بدن می‌گذارد بدون اینکه باعث آسیب به کبد یا افزایش سطح کلسترول خون شود. منبع (۳)

مکانیزم عمل سارم

سارم

خیلی مهم: این گیرنده‌های آندروژن که به آن‌ها اشاره کردم در بافت‌های تناسلی و غیرتناسلی بدن قرار دارند مثل: پوست، کبد، بافت استخوانی عضلانی و…

استروئیدها روی بافت‌هایی که حاوی این گیرنده‌های آندروژن هستند اثر منفی خود را نشان می‌دهند مثل: افزایش اندازه سینه‌ها، مشکلات کبدی، آسیب‌های قلبی، چرب شدن پوست و…

اما سارم‌ها از طرف دیگر می‌توانند انتخاب کنند که در کجای بدن اثر خود را نشان دهند. بنابراین از آن‌ها در شرایط خاصی مثل: پایین بودن سطح تستوسترون، پوکی استخوان، کم خونی، ناباروری و… استفاده می‌شود. منبع (۵)

البته باید گفت: تا این لحظه که این مقاله را می‌نویسم استفاده از آن‌ها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا توسط بیماران مورد تایید قرار نگرفته و نیاز به مطالعات بیشتر وجود دارد هر چند برخی کشورها مثل: روسیه و مکزیک به صورت تجربی از آن‌ها استفاده می‌کنند.

سارم را با این اسامی در برخی محصولات می‌توانید پیدا کنید:

  • تستولون (RAD140)
  • لیگاندرول (LGD-4033)
  • آندارین (S4)
  • استارین (S22, MK2866)
  • S33
  • S22

برخی دیگر ترکیبات نیز وجود دارند که به یک دسته دارویی دیگر تعلق دارند و هنوز در مراحل آزمایشی به سر می‌برند مثل: ایبوتامورن (SR-9009)، اندوروبول (GW-501516) و SR-9009.

سارم را به شکل‌هایی مثل: قرص، پودر و مایع تولید می‌کنند. از آنجایی که این دسته‌ی دارویی هنوز در مراحل آزمایشی به سر می‌برد، محصولاتی که در بازار سیاه مشاهده می‌کنید بدون هیچ نظارتی تولید می‌شوند و ممکن است میزان محتویات با آنچه روی بسته نوشته شده تفاوت داشته باشد.

بدنسازها و سارم

سارم

به عنوان بدنساز شاید وسوسه شوید که سارم را مصرف کنید تا عملکرد بهتری در باشگاه داشته باشید اما باید بدانید که مصرف آن‌ها نسبت به استروئیدها ایمنی بیشتری ندارد و نسخه تجویزی هم ندارند!

به عنوان مثال: استارین که با نام انوبوسارم (S22 یا MK2866) شناخته می‌شود به گیرنده‌های آندورژن متصل می‌شود و باعث افزایش بافت عضلانی می‌شود. در سال ۲۰۱۵ ورزشکار رشته یو‌اف‌سی جیمی والهد به خاطر استفاده از آن به مدت ۹ ماه از رقابت‌های ورزشی محروم شد. منبع (۶)

این ترکیب برای بیمارانی طراحی شده که شاهد فرایند تحلیل عضلانی و استخوان هستند. مطالعات هم نشان می‌دهد که باعث افزایش بافت عضلانی و عملکرد فیزیکی می‌شود. منبع (۷)

البته، هم‌چنان مطالعات بیشتری برای بررسی ایمنی آن نیاز دارد.

سارم دیگری به نام تستولون یا (RAD-140) وجود دارد که عده‌ای معتقدند اثرش از تستوسترون هم بیشتر است. تا الان تنها تحقیقاتی که روی آن صورت گرفته برروی حیوانات بوده است. منبع (۸)

نگاهی به اثرات جانبی سارم ها

فقط همین قدر بگویم که: مطالعات بیشتری روی استروئیدها انجام شده است تا روی سارم‌ها!

سارم می‌تواند آسیب‌های فراوانی به کبد وارد کند. منبع (۹) سارم RAD-140 می‌تواند باعث زردی و خارش پوس هم بشود.

عوارض دیگری هم شامل: کاهش تولید طبیعی تستوسترون منبع (۱۰)، اختلال بینایی، فشار خون، احتباس آب در بدن و عدم تعادل هورمونی ناشی از مصرف سارم است.

یک تحقیق نشان می‌دهد ۴۴ محصول در بازار که مدعی وجود سارم هستند تنها ۵۲ درصد آن‌ها حاوی همان سارم ادعا شده بودند و ۴۰ درصد آن‌ها حاوی داروهای دیگری به جز سارم بوده‌اند. یک سوم این محصولات حاوی موادی بوده‌اند که روی لیبل ذکر نشده است. منبع (۱۱)

چیزی به نام استروئید قانونی وجود ندارد

اغلب فروشنده‌ها سارم را به عنوان استروئید قانونی به مشتری‌ها می‌فروشند! که کاملاً دروغ است.

سارم ها هنوز به عنوان داروهای تایید شده در بازار برای فروش عرضه نشده‌اند و اثرات دراز مدت آن‌ها نیز مورد مطالعه قرار نگرفته است.

آیا سارم مصرف کرده‌اید؟ نظر شما در مورد آن‌ها چیست؟

علی رضا ناصری

I'm a fitness nerd & currently I'm blogging for https://tamrino.ir my main passion is creating excellent content for bodybuilding community.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا