چرا بعضی ها می توانند بیشتر کربوهیدرات بخورند؟
این طرز فکر که کربوهیدرات دشمن است، فقط با خواندن جمله زیر بر باد میرود:
همه سبزیها و میوهها، کربوهیدرات هستند!!
پس اگر کسی میگوید: همه کربوهیدراتها دشمن هستند و برای کاهش وزن، باید از شرشان خلاص شوید، توجهی به آن نکنید.
چرا کربوهیدرات شهرت بدی دارد؟
فرق بزرگی بین غذاهایی که دارای مواد مغذی هستند و غذاهایی که در کاهش وزن نقش ایفا میکنند، وجود دارد. غذاها در بدن به اشکال متفاوتی هضم میشوند. تقریباً هر نوع غذایی را میشود در برنامه کاهش وزن گنجاند!!
فرایند کاهش وزن، دقیقاً مثل یک معادله ریاضی از مصرف و سوزاندن کالریهاست! (آیا شمارش کالری جواب میدهد؟)
البته، این حرف به این معنی نیست که: فردا هر چقدر دوست دارید، پیتزا و کالباس مصرف کنید!!
یادتان باشد: کربوهیدراتها بد نیستند! البته، بعضی کربوهیدراتها میتوانند کار را برای کاهش وزن سختتر کنند!
کربوهیدرات چیست؟
مقاومت در برابر کربوهیدرات
بزرگترین تهدید در زمینه مصرف کربوهیدرات این است که: به صورت ژنتیکی در هضم این مواد دچار مشکل هستید! درست مثل: حساسیت به لاکتوز که در مورد مصرف مواد لبنی برای انسانها پیش میآید.
حتی اگر دچار حساسیت هم نباشید، شاید برای شما پیش بیایید که بعد از مصرف کربوهیدراتها احساس نفخ میکنید، مخصوصاً اگر این کربوهیدراتها حاوی: شکر یا جز کربوهیدراتهای فراوری شده باشند.
در اغلب موارد، مسئلهای که در مورد کربوهیدرات وجود دارد: طراحی غلط رژیم غذایی است.
بیایید نگاهی به این رژیمها بیندازیم:
- مرحله ۱# : کربوهیدرات را دشمن میدانید.
- مرحله ۲#: کربوهیدرات را از رژیم حذف میکنید.
- مرحله ۳#: فرایند کاهش وزن در چند هفته ابتدایی شروع میشود.
چه اتفاقی میافتد؟
بدن، وزن آبی خود را از دست میدهد. به خاطر اینکه: کربوهیدراتها، نگه دارنده آب بدن هستند.
- مرحله ۴#: گشنگی، خستگی، بیحالی، عدم تمرکز و سطح پایین انرژی خود را نشان خواهند داد. در نهایت، دوباره کربوهیدرات مصرف میکنید.
چه میشود؟
دوباره نفخ میکنید، احساس مریضی میکنید و حتی ممکن است دوباره وزنتان افزایش پیدا کند.
وقتی در طی چند هفته، کربوهیدرات مصرف نمیکنید و دوباره به بدن کربوهیدرات میدهید، اتفاقات زیادی میافتد! در ابتدای کار، ذخایر خالی شده کربوهیدرات بدن پر میشوند و همراه با آن، وزن آبی نیز افزایش پیدا میکند.
افراد لاغر میتوانند کربوهیدرات بیشتری بخورند
همانطور که نمیتوانیم بگوییم: رژیمهای پر از کربوهیدرات، بد هستند، نمیتوانیم بگوییم: رژیمهای پر چرب و پر پروتئین هم بد هستند!
رژیمهای گوناگون، روی انواع مختلفی از بدنها، اثرات متفاوتی میگذارند. دلیل فیزیکی این موضوع هم بر میگردد به هورمون انسولین!!
به طور کلی، هر چقدر در بدن چربی کمتری داشته باشید، حساسیت نسبت به انسولین بهتر میشود، یعنی میتوانید بیشتر کربوهیدرات میل کنید. در حالی که، انسولین به کاهش وزن کمک میکند، داستان انسولین یک موضوع سیاه و سفید کامل هم نیست.
اگر در برابر انسولین مقاوم باشید، به این معنی نیست که نمیتوانید وزن کم کنید اما روی رژیمی که باید دنبال کنید، اثر قابل توجهای میگذارد.
اگر در مقابل انسولین مقاوم هستید، متاسفانه بدن هر چه کربوهیدرات را که مصرف میکنید، تبدیل به چربیهای دور شکم و باسن میکند!!
از طرف دیگر، مشخص کردن این موضوع که آیا به انسولین حساس هستید یا نه؟ کار سادهای نیست!! و نیازمند آزمایش خون است اما میتوانید با توجه به اینکه بدن در مقابل خوردن کربوهیدرات، چگونه واکنش نشان میدهد، متوجه مشکل شوید.
یک راه ساده برای تشخیص این موضوع این است که: بعد از باشگاه، وعده غذایی کربوهیدراتدار مصرف کنید. اگر بعد از مصرف، حس خوبی داشتید، جای شکر دارد! اما اگر احساس نفخ کردن داشتید و کلاً حس خوبی ندارید، بدانید که به انسولین حساس هستید!
اگر سطح حساسیت به انسولین مناسب است، میتوانید ۵۰% از رژیم غذایی را به کربوهیدراتها اختصاص بدهید. اگر هم که با انسولین مشکل دارید، ۲۰-۳۰% رژیم را به آنها اختصاص دهید.
از کجا میدانید کربوهیدراتها بد نیستند؟
خیلی چیزها در زندگی وجود دارند که علم برای آنها توضیحی ندارد! و دلایل زیادی هم دارد.
به هر حال، اگر علم در مورد موضوعی اظهارنظر قطعی نکرده، به این معنی نیست که: باید کلاً مصرف آن ماده را ممنوع کرد!
مخصوصاً دوستانی که علاقهمند به ایجاد عضله هستند، نمیتوانند مصرف کربوهیدرات را فراموش کنند.
- و اما واقعیت:
مطالعات زیادی انجام شده که نشان میدهند: رژیمهای کم کربوهیدرات روی کاهش وزن اثرات خوبی میگذارند! پس از این واقعیت نمیشود فرار کرد!
در حقیقت، اگر به دنبال ساختن عضله نیستید، یک رژیم کم کربوهیدرات (روزانه بین ۱۰۰-۲۰ گرم) را پیشنهاد میکنم!
یادتان باشد گفتم: کم کربوهیدرات نه بدون کربوهیدرات!!
مهمترین موضوعی که باید بدانید این است که: همه کربوهیدراتها بد نیستند و همه کربوهیدراتها خوب هم نیستند!!
راه عملی مصرف کربوهیدرات
اینکه ما اینجا کربوهیدرات را خوب قلمداد کردیم، به این معنی نیست که: هر چقدر خواستید شیرینی و نوشابه بخورید!
بهتر است باهوش باشید و تا میتوانید موادی را که میدانید مضر هستند مثل: آب نباتها، نوشابهها و… را کمتر مصرف کنید.
اینکه رژیم غذایی مناسب را پیدا کنید، کار سختی است اما یادتان باشد: ۱۰۰% باید از کربوهیدراتها در رژیم غذایی استفاده کنید. حتی گاهی اوقات موادی را که فکر میکنید مضر هستند هم میشود، مصرف کرد!!
نکته اصلی این است که: ۸۰-۹۰% موادی غذایی باید از منابع سالم تهیه شوند.
یادتان نرود: میزان مصرف کربوهیدرات را براساس نیازهای شخصی و روزانه خود قرار دهید. تجربه کنید و صبور باشید. خودتان میزان مناسب و متعادل را پیدا میکنید.
رابطه شما با کربوهیدرات چگونه است؟ آنها را دوست دارید؟
http://healthyeating.sfgate.com/list-good-carbs-bad-carbs-6520.html
این چرندیات چیه.همه موه ها وسبزی ها کربوهیدرات هستند؟! سبزیجات و سیفیجات مثل گوحه فرنگی بادمحان ،جعفری و … کربوهیدراتشون به زحمت به 2 درصد کل میرسه .توی میوه ها موز که خیلی انرژی زا محصوب میشه در نظر عامه 8 تا 9 درصدش کربوهیدراته !کی گفته همه میوه ها و سبزیحات کربوهیدراتن .اگه منظور سلولز که انسان اصلا نمیتونه سلولوز حضم و جذب کنه!
سلام دوست عزیز همان طور که می دانید به عنوان مثال میوه ای مثل سیب دارای 10.7 گرم فروکتوز، 4.4 گرم گلوکز، 3.8 گرم ساکاروز است. که این همان شکر است یا به عبارت دیگر کربوهیدرات . البته درست است میزان کربوهیدرات در سبزی جات به مراتب نسبت به میوه ها کمتر است. در زیر لینک چند مقاله را برای تایید این ادعا ارسال می کنم امیدوارم توانسته باشم پاسخگو باشم
http://www.livestrong.com/article/251385-list-of-carbohydrates-in-fruits-vegetables/
سلام.ببینید شاید من منظورمو بد رسوندم .من انکار نمیکنم که میوه ها کربوهیدرات دارن و در کامنتم هم گفتم .جمله شما غلطه .همه میوه ها کربوهیدرات دارند اما وقتی میگین کربوهیدرات هستند کاملا داستان متفاوتیه و درصد کربوهیدرات موجود در میوه ها با غذاهایی که به عنوان غذاهای پرکربوهیدرات و مضرر تلقی میشند که خواننده برداشت میکنه از این جمله که اینا یکی هستند اصلا قابل قیاس نیست که بشه استدلال کرد همه میوه ها کربوهیدرات دارند پس .. بدن برای فعالیت قطعا به کربوهیدرات به عنوان سوبسترا نیاز داره ولی درصد و مقدار دریافتشه که …
ممنون از توجه شما.
البته استفاده از این جمله به خاطر از بین بردن ترس بی موردی است که نسبت به مصرف کربوهیدرات ها در جامعه وجود دارد.
باز هم از توجه شما سپاس گزارم.