آیا باید نگران آنتی بیوتیک در غذا باشیم؟
این روزها اگر به دنبال خرید مواد غذایی خصوصاً گوشت، مرغ یا سایر احشام باشید، یک نوشته در اغلب موارد جلب توجه میکند:
- بدون آنتی بیوتیک!
- کاملاً ارگانیک!
و اگر از این ماجرا اطلاعی نداشته باشید میگویید: این دیگه چیه؟! چرا قبلاً از وجودش خبر نداشتم؟!
اول باید خدمتتان عرض کنم مشکل مربوط به کشور ما به تنهایی نیست! در سال ۲۰۱۲ فروش محصولات بدون آنتی بیوتیک در آمریکا ۲۵% افزایش پیدا کرده است. منبع (۱)
یکی از دلایلی که آنتی بیوتیک را در مواد غذایی سرزنش میکنند این است که: باعث ایجاد باکتری های مقاوم شدهاند و این خطر وجود دارد که این باکتریها به بدن من و شما هم وارد شوند!
البته، بعضی دانشمندان هم هستند که میگویند: استفاده کم از این آنتی بیوتیکها خطری برای سلامتی انسان به وجود نمیآورند!
امروز میخواهم در مورد استفاده از این مواد در مواد غذایی بیشتر صبحت کنم. چرا که به عنوان یک بدنساز و علاقهمند به تناسب اندام، پروتئین های حیوانی زیادی مصرف میکنم.
استفاده از آنتی بیوتیک در مواد غذایی حیوانی
در واقع، آنتی بیوتیک ها را به مواد غذایی میافزایند تا باکتریهای موجود در آنها را بکشند.
یک وقت فکر نکنید قدیمها اوضاع بهتر بوده، از سال ۱۹۴۰ میلادی، به گاوها، مرغها و سایر حیوانات، این مواد را میدادند تا جلوی شیوع بیماریها را بگیرند.
از طرفی، این آنتی بیوتیک ها به گاوها و مرغها داده میشد تا شیر و گوشت بیشتری تولید کنند. منبع (۲)
کار به جایی رسیده که در سال ۲۰۱۱، ۸۰% آنتی بیوتیکهای تولید شده در آمریکا به حیوانات زبان بسته داده میشد! منبع (۳)
مقدار آنتی بیوتیک در مواد غذایی خیلی پایین است
برخلاف مصرف بالای آنتی بیوتیک در مواد غذایی، ریسک اینکه این محصول را مصرف کنید خیلی پایین است.
از طرفی، همین الان در آمریکا و سایر کشورهای صنعتی، گوشتی که تولید میشود باید از وجود این آنتی بیوتیک ها خالی شده باشد تا بتواند در بازار به مصرف برسد.
پس اینطور هم نیست که دهان حیوان بیچاره را ۲۴ ساعته باز کنند و به او مرتب قرص و دارو بخورانند!
- هیچ مدرکی وجود ندارد!
هیچگونه مدرکی وجود ندارد که استفاده از این مواد، مستقیماً باعث آسیب رساندن به سلامتی شما شود!
در سال ۲۰۱۰ کمتر از ۰.۸% درصد از محصولاتی که مورد آزمایش قرار گرفته بود، حاوی آنتی بیوتیک بود! منبع (۴)
استفاده بیش از حد آنتی بیوتیک
استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها، میتواند ریسک ایجاد باکتریهای مقاوم را افزایش دهد.
استفاده متعادل از آنتی بیوتیک ها مشکلی ایجاد نمیکند اما مصرف بیرویه آن باعث میشود تا اثر خود را از دست بدهند. منبع (۵)
باکتریها نسبت به آنها مقاوم میشوند و آنتی بیوتیک ها دیگر نمیتوانند آن ها را بکشند.
- گسترش مشکل به انسان
همین باکتریهای مقاوم، میتوانند از راههای گوناگون، به بدن وارد شوند.
اگر باکتری مقاوم در گوشت موجود باشد و این گوشت به درستی نگه داری و پخته نشود، میتواند وارد بدن شود.
اوضاع بدتر می شود اگر بدانید: گیاهان نیز با کودهای حیوانی دارای این باکتریها تغذیه میشوند و این یکی دیگر از راههای ورود آنها به بدن است!! (پس گیاه خواری هم راه چاره نیست!!)
عوارضی که ممکن است گریبانگیر شما شود مثل: اسهال، مقاومت بالای عفونتها در بدن و طولانی شدن دوره بیماریها است.
در آمریکا، سالانه ۲ میلیون نفر به این باکتریهای مقاوم مبتلا میشوند! منبع (۶)
باکتریها در سوپر مارکتها
در تحقیقی که روی محصولاتی مثل: مرغ، گوشت گاو و بوقلمون در ۲۰۰ سوپر مارکت در آمریکا صورت گرفت، حدود ۲۰% حاوی سالمونلا بودند که نزدیک ۸۴% آنها جز باکتریهای مقاوم بودند. منبع (۷)
خیلی از این محصولات، ادعا میکنند که: حاوی آنتی بیوتیک نیستند. حتی برچسب ارگانیک هم روی آنها خورده بود. این حرف به این معنی نیست که حاوی باکتریهای مقاوم نیستند!
در تحقیقی که روی مرغهای ارگانیک صورت گرفت مشخص شد: آنها هم حاوی باکتریهایی مثل: سالمونلا و کامپیلوباکتر هستند! منبع (۸)
- چرا نباید نگران باشید!؟
تا الان هیچگونه شواهد مستقیمی از بیماری انسانها و مصرف آنتی بیوتیک در مواد غذایی پیدا نشده است.
در تحقیقی، از نحوه درست پخت به عنوان یک روش برای از بین بردن این باکتریها نام برده شده است. منبع (۹)
در واقع، شاید استفاده بیش از حد آنتی بیوتیک ها توسط انسانها مشکل بیشتری را ایجاد میکند!! منبع (۱۰)
در تحقیقی که در دانمارک صورت گرفت، خطر انتقال این باکتریها کمتر از ۰.۰۰۳% پیشبینی شده است!
چگونه ریسک بیمار شدن را پایین بیاوریم؟
شاید باید بگویم: تقریباً غیرممکن است که جلوی دریافت باکتریها را به بدن بگیریم! (مگر اینکه در خلا زندگی کنیم!!)
اما به هر حال، کارهایی است که میتوانید انجام بدهید تا این ریسک را پایین بیاورید:
- بهداشت را رعایت کنید:
دستها را بشورید، برای تکهتکه کردن گوشتهای مختلف، از ظروف جداگانه استفاده کنید و به سرعت بعد از استفاده، ظروف را بشویید.
- از روش پخت مطمئن شوید:
پختن گوشت تا دمای مناسب میتواند باکتریهای زیادی را بکشد.
حرف آخر
درگیری بین دانشمندان در این زمینه خیلی بالاست. اگر چه مدرکی دال بر مصرف آنتی بیوتیک و بیمار شدن انسانها وجود ندارد اما استفاده بیش از حد، خطر ایجاد باکتریهای مقاوم را بالا میبرد.
در ضمن، حالا که این مطالب را خواندید، فکر نکنید بروید و گوشت و شیر را از روستا تهیه کنید! به عنوان یک شاهد، به یکی از این روستاها رفتم و دیدم که عزیزان روستایی مثل: اسمارتیز، انواع و اقسام قرصهایی را که برای یک فصل باید به حیوان بدهند طی یک روز به خوردش میدادند!!
آیا شما مواد غذایی ارگانیک و بدون آنتی بیوتیک خریداری میکنید؟