
مقایسه پروتئین وی و پروتئین تخم مرغ
هم پروتئین وی و هم پروتئین تخم مرغ منابع پروتئینی بسیار باکیفیتی هستند. با این حال، بسته به نحوه مصرف و اهداف تغذیهای خاص شما، ممکن است تصمیم بگیرید یکی را به دیگری ترجیح دهید.
پروتئین وی چیست؟
پروتئین وی، یکی از محبوبترین انواع پودرهای پروتئینی در بازار است که از لبنیات تهیه میشود. وی مایعی است که پس از تولید پنیر باقی میماند. پس از جمعآوری، مایع تغلیظ، خالصسازی و خشک شده و به پودر پروتئین تبدیل میشود.
وی به دلیل کیفیت بالا و قابلیت هضم آسان، پروتئین محبوبی است. این پروتئین سرشار از لوسین است که مسلماً مهمترین اسید آمینه مورد نیاز برای سنتز پروتئین (پیشساز رشد عضلانی) است. منبع (۱)
۲ نوع وی وجود دارد:
- کنسانتره: نوع مقرون به صرفهتر و کمتر فرآوری شده که تقریباً ۸۰% پروتئین دارد.
- ایزوله: محصول گرانتر و تصفیه شدهتر که از ۹۰% پروتئین تشکیل شده است.
پروتئین کنسانتره کمی قند بیشتری مانند لاکتوز دارد و در هر پیمانه ۳۰ گرمی حدود ۲۲-۲۴ گرم پروتئین دارد. پروتئین ایزوله قند کمتری دارد و در هر پیمانه تقریباً ۲۷ گرم پروتئین دارد.
پروتئین تخم مرغ چیست؟
پودر پروتئین تخم مرغ از سفیده تخم مرغ تهیه میشود، به این معنی که تقریباً هیچ چربی و کمتر از ۱ گرم کربوهیدرات در هر دوز (سروینگ ۳۰ گرمی) دارد.
مانند لبنیات و گوشت، تخم مرغ یک پروتئین کامل است، به این معنی که تمام ۹ اسید آمینه ضروری را که بدن باید از طریق غذا دریافت کند داراست.
تخم مرغ همچنین یکی از بالاترین ارزشهای بیولوژیکی را با امتیاز ۱۰۰ دارد. منبع (۲)
ارزش بیولوژیکی مشخص میکند بدن با چه میزان کارآمدی، پروتئین مصرفی را مورد استفاده قرار میدهد.
برای مقایسه، پروتیئن وی امتیاز ۱۰۴ و تخم مرغ امتیاز ۱۰۰ را کسب میکنند که هر دو در مقایسه با سایر منابع مانند پروتئین گوشت گاو که امتیاز ۸۴ را دارد، بالا هستند.
دوز پروتئین در هر پیمانه ۳۰ گرمی پروتئین تخم مرغ بسته به برند، از ۲۴ تا ۲۶ گرم متغیر است.
تفاوتهای بین پروتئین وی و پروتئین تخم مرغ
اطلاعات تغذیهای
اطلاعات تغذیهای (در هر ۱۰۰ گرم) | پروتئین وی ایزوله | پروتئین سفیده تخم مرغ |
---|---|---|
کالری | ۳۶۴ کالری | ۳۴۸ کالری |
پروتئین | ۹۰.۹ گرم (۹۹٪ کالری) | ۸۰ گرم (۸۸٪ کالری) |
چربی | ۰ گرم | ۱.۵ گرم |
کربوهیدرات | ۰ گرم | ۳.۵ گرم |
فیبر | ۰ گرم | ۰ گرم |
قند | ۰ گرم | ۰ گرم |
کلسیم | ۹۱ میلیگرم | ۹۶ میلیگرم |
آهن | ۰.۹۱ میلیگرم | ۰ میلیگرم |
سدیم | ۶۸۲ میلیگرم | ۴۴۰ میلیگرم |
پتاسیم | ۱۶۰ میلیگرم | ۱۷۰ میلیگرم |
کلسترول | ۰ میلیگرم | ۰ میلیگرم |
تخم مرغ و وی پروتئینهایی هستند که از منابع حیوانی به دست میآیند.
برای تهیه پروتئین تخم مرغ، ابتدا سفیده از زرده جدا میشود و سپس برای از بین بردن عوامل بیماریزا پاستوریزه میشود. سپس، سفیده تخم مرغ خشک شده و به پودر سفید ریز تبدیل میشود.
پروتئین تخم مرغ برای افراد دارای آلرژی یا حساسیت به تخم مرغ مناسب نیست.
پروتئین وی از لبنیات به دست میآید، به طور خاص، مایعی که پس از تولید پنیر باقی میماند. این مایع، پاستوریزه شده و سپس با استفاده از فرآیندهای مختلف به پودر خشک تبدیل میشود.
وی میتواند تحت فرآیندهای متعددی قرار گیرد. به عنوان مثال: اگر هدف ایجاد یک پروتئین ایزوله وی باشد، وی تحت فرآوری گستردهای قرار میگیرد تا کربوهیدراتها و چربیها حذف شوند و تقریباً چیزی جز پروتئین خالص باقی نماند.
افراد دارای عدم تحمل لاکتوز ممکن است پروتئین ایزوله وی (نه کنسانتره) را به دلیل فرآوری گسترده تحمل کنند. با این حال، اگر علائم ظاهر شد، بهتر است پروتئین تخم مرغ یا یک پروتئین وی هیدرولیز شده را انتخاب کنید.
پروفایل اسید آمینه
اسید آمینه | پروتیئن تخممرغ | پروتیئن وی ایزوله |
---|---|---|
آلانین | ۸.۹ | ۴.۱ |
آرژنین | ۴.۱ | ۲.۱ |
اسید آسپارتیک | ۱۰ | ۸.۷ |
اسید گلوتامیک | ۱۲.۵ | ۱۳.۹ |
گلیسین | ۵.۸ | ۱.۵ |
هیستیدین | ۲ | ۱.۵ |
ایزولوسین (*شاخهدار) | ۵.۶ | ۴.۹ |
لوسین (*شاخهدار) | ۸.۶ | ۸.۶ |
لیزین | ۵.۸ | ۷.۲ |
متیونین | ۳.۵ | ۱.۶ |
فنیل آلانین | ۵.۲ | ۲.۶ |
پرولین | ۴.۲ | ۴.۷ |
سرین | ۷.۹ | ۴.۲ |
تریپتوفان | ۴.۷ | ۱.۵ |
تیروزین | ۲.۷ | ۲.۸ |
والین (*شاخهدار) | ۷.۹ | ۴.۶ |
اولاً، هر دو نوع پروتئین سرشار از اسیدهای آمینه شاخهدار ایزولوسین، لوسین و والین هستند که به افزایش رشد عضلانی، کاهش تجزیه عضلانی و کاهش درد عضلانی کمک میکنند. منبع (۳، ۴، ۵، ۶ و ۷)
با این حال، پروتئین تخم مرغ کمی بیشتر ایزولوسین و به طور قابل توجهی بیشتر والین (یک اسید آمینه درگیر در عملکردهای سوخت و ساز، ترمیم و رشد عضلانی) دارد. منبع (۸)
ثانیاً، هر دو حاوی مقادیر کافی از تمام اسیدهای آمینه ضروری (آنهایی که بدن نمیتواند خود سنتز کند و باید از طریق غذا دریافت کند) هستند، به این معنی که هر دو پروتئینهای کاملی هستند.
در مجموع، هر ۲ نوع پروتئین دارای پروفایل اسید آمینه با کیفیتی هستند که باعث رشد و حفظ عضلات میشوند.
قابلیت مخلوط شدن و طعم
- پروتئین تخم مرغ
طعم: پروتئین تخم مرغ طعمی ملایم و تا حدودی خنثی دارد که برخی افراد آن را تخم مرغی توصیف میکنند که چندان جذاب نیست. با این حال، طعمدهندهها کار بسیار خوبی در پوشاندن طعم انجام میدهند.
قابلیت مخلوط شدن: پروتئین تخممرغ به خوبی با مایعات مخلوط میشود اما میتواند بافتی کفآلود ایجاد کند، به خصوص اگر آن را زیاد تکان دهید.
- پروتئین وی
طعم: پروتئین وی یکی از بهترین محصولات از نظر طعم در بازار است، زیرا طعمهای متعددی برای انتخاب وجود دارد.
قابلیت مخلوط شدن: بیشتر پروتئینهای وی (به جز چند مورد ارزانتر) به خوبی مخلوط میشوند.
چگونه بین پروتئین وی و تخممرغ انتخاب کنیم؟
- محدودیتهای غذایی و سبک زندگی
پروتئین وی و تخممرغ گزینههای خوبی برای افرادی هستند که رژیم غذایی متعادل بدون محدودیتهای غذایی (وگانیسم یا گیاهخواری) دارند، زیرا هر دو از حیوانات به دست میآیند.
پروتئین تخممرغ برای افرادی که وی را تحمل نمیکنند و دچار نفخ، گاز یا حالت تهوع میشوند بهتر است. پروتئین وی برای کسانی که به تخممرغ حساسیت یا آلرژی دارند بهتر است.
- اگر هدفتان کاهش وزن است
پروتئین وی ایزوله و پروتئین سفیده تخممرغ برای کاهش وزن مفید هستند زیرا کالری کمی دارند اما پروتئین بالایی دارند.