مکمل سولفورافان را مصرف بکنیم یا نه؟
کلم بروکلی، کلم و گل کلم به خاطر مقدار کم کربوهیدراتشان شناخته شده هستند. نکتهای که شاید از آن اطلاعی نداشته باشید ترکیبی شیمیایی به نام سولفورافان است.
سولفورافان یک فیتوکمیکال (ماده شیمیایی گیاهی) حاوی آنتی اکسیدان و ترکیبات ضد التهابی و ضد سرطان است.
سولفورافان یک ایزوتیوسیانات (یک گروه عامل در شیمی آلی) که حاصل سنتز سبزیجات چلیپایی (صلیبی) است. سولفورافان میتواند چندین سلول را که در توسعه سرطان دخیل هستند، به خوبی مدیریت و اثرشان را تعدیل کند. منبع (۱)
سولفورافان به سلامتی مغز و کاهش التهاب در بدن هم کمک میکند. به خاطر همین سولفورافان است که متخصصان تغذیه توصیه میکنند کلم بروکلی، کلم و سایر سبزیجات چلیپایی را مصرف کنید.
اما سوالی که من و شما باید از خودمان بپرسیم این است که آیا سولفورافان میتواند این ادعاها را اثبات کند به خصوص که مصرف پزشکی آن هنوز توسط سازمان غذا و داروی آمریکا مورد تایید قرار نگرفته است.
سولفورافان چیست؟
سولفورافان به صورت طبیعی به بدن کمک میکند تا آنزیمهای سم زدا تولید کند. همچنین باعث کاهش اثر اکسیداتیو استرس و محافظت بدن در برابر مواد سرطان زا میشود. منبع (۲)
سولفورافان در دهه ۹۰ میلادی کشف شد. افزایش ۲ برابری مصرف سبزیجات چلیپایی در این مقطع باعث توجه متخصصان به این گیاهان و کشف سولفورافان شد. منبع (۳)
اینها سایر سبزیجات حاوی این ماده غذایی هستند:
- کلم پیچ
- گل کلم
- شاهی
- آرگولا
- کلم
- ترب کوهی
- تربچه
- جوانه بروکسل
- خردل
وقتی این گیاهان را مورد برش یا جویدن قرار میدهید سولفورافان آزاد میشود. کلم بروکلی بیشترین میزان سولفورافان را دارد. منبع (۴)
نکته جالب: فریز کردن سبزیجات حاوی سولفورافان باعث افزایش بیشتر این ماده درون سبزیجات میشود. سولفورافان موجود در کلم پیچ از ۱۷۴.۴ درصد به ۴۸۹.۸ درصد افزایش پیدا میکند. منبع (۵)
در مقابل پختن این سبزیجات باعث کاهش اثر سولفورافان میشود. جوشاندن اثر بیشتری در پایین آوردن تراکم سولفورافان دارد.
بنابراین سبزیجات را خام و خنک مصرف کنید!
مزایای مصرف سولفورافان
سولفورافان به سلامت سیستم سوخت و ساز بدن و مدیریت چاقی کمک میکند. منبع (۶)
یک تحقیق مهم نشان میدهد که مواد غذایی حاوی گلوکورافانین (یکی از مواد تشکیل دهنده سولفورافان) میتواند سطح کلسترول خون را به اندازه زیادی کاهش دهد. منبع (۷)
یک تحقیق دیگر نشان میدهد سولفورافان میتواند آسیبهای ناشی از سطح بالای کلسترول را بازسازی کند. منبع (۸)
سولفورافان میتواند باعث جلوگیری از آسیب اکسیداتیو قلبی و التهاب شود که از عوارض جانبی بیماری دیابت هستند. همچنین این ماده باعث بهبود سطح آنتی اکسیدانها، چربی و قند خون و حساسیت به انسولین میشود. منبع (۹، ۱۰ و ۱۱)
۵۰ درصد مرگها در سراسر دنیا مرتبط با حملات قلبی، سرطان، دیابت و سایر بیماریها مرتبط با التهاب است. اگر این التهابات را کنترل نکنید سطح هورمونها، انرژی بدن و سیستم ایمنی بدن دچار مشکل میشود. منبع (۱۲)
رژیم غذایی سرشار از سولفورافان میتواند این التهاب را به خوبی کاهش دهد. منبع (۱۳)
تا الان تحقیقات نشان میدهند که سولفورافان میتواند برای مقابله با سرطان خون، مثانه، پروستات و سینه مفید باشد. منبع (۱۴، ۱۵ و ۱۶)
نکته: البته، دوزهای مصرفی سولفورافان در این تحقیقات بالاتر از میزان موجود در رژیمهای غذایی بوده است.
سولفورافان همچنین باعث جلوگیری از تخریب سلولهای عصبی و التهاب عصبی میشود که اثر مثبتی روی تواناییها و پیری مغز دارد. منبع (۱۷)
اثرات جانبی مصرف سولفورافان
اثر جانبی بزرگی پیدا نشده است اما یک سری علائم عمومی مثل: گاز معده، بیخوابی، یبوست و اثرات متوسط برعکس مشاهده شده است. منبع (۱۸ و ۱۹)
نکته: اگر مکمل سولفورافان میخرید به ترکیبات دیگری مثل شکر دقت کنید. سعی کنید سولفورافان موجود در مکمل از کلم بروکلی استخراج شده باشد چون تراکم بیشتری دارد.
میزان مصرف سولفورافان
سولفورافان مثل: زینک یا ویتامین C یک ماده غذایی ضروری نیست بنابراین دوز مشخصی برای مصرف ندارد!
در اغلب تحقیقات صورت گرفته معمولاً از ۲۰۰-۴۰۰ میکروگرم استفاده شده است. معمولاً یک فرد ۶۸ کیلوگرمی، روزانه ۳۴ میلیگرم میتواند مصرف کند.
حرف آخر
مکملهای سولفورافان معمولاً ایمن هستند و از مواد غذایی واقعی استخراج میشوند. اگر علاقهای به خوردن سبزیجاتی که در بالا به آنها اشاره کردم، ندارید میتوانید سولفورافان مصرف کنید.
البته، این سبزیجات حاوی ترکیبات دیگری به جز سولفورافان هم هستند که برای بدن مفید هستند. مثل: فیبر، زینک و آهن.
نظر شما در مورد مکملهای سولفورافان چیست؟ تا حالا آنها را مصرف کردهاید؟