
پودر پروتئین ارگانیک چیست؟
وقتی نوبت به انتخاب مکمل پروتئینی میرسد انتخابهای متعددی دارید اما وقتی با عنوان ارگانیک روبهرو میشوید انتخابهای بیشتری هم خواهید داشت و از خود میپرسید که: آیا انتخاب گزینه ارگانیک واقعاً ارزشش را دارد؟
خیر، پرداخت هزینه بیشتر برای پودر پروتئین ارگانیک ارزشش را ندارد زیرا مزایای تغذیهای فراتر از پودر پروتئین معمولی ارائه نمیدهد.
مزیت اصلی این است که فاقد طعمدهندهها یا رنگهای مصنوعی است که برای کسانی که به این مواد حساس هستند بهتر است اما پودرهای معمولی نیز میتوانند از این موارد اجتناب کنند.
خلاصه مطلب:
وقتی پودر پروتئین ارگانیک است به چه معناست؟
وقتی یک پودر پروتئین به عنوان ارگانیک برچسبگذاری میشود، به این معنی است که طبق دستورالعملهای مشخص برای کیفیت خاک، شیوههای پرورش حیوانات، کنترل آفات و علفهای هرز و استفاده از افزودنیها فرآوری شده است. منبع (۱)
مثلاً: باید توسط یک نهاد نظارتی مانند وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) تأیید شود و مهر USDA Organic را خواهد داشت.
غذاها و مکملهای ارگانیک اغلب سالمتر از محصولاتی که ارگانیک نیستند تلقی میشوند اما ممکن است اینطور نباشد.
تفاوت بین پودر پروتئین ارگانیک و غیرارگانیک
رفتار با حیوانات
وقتی صحبت از پودر پروتئین وی میشود، برای اینکه به عنوان ارگانیک برچسبگذاری شود، گاوهای شیری که شیر تولید میکنند (منبع وی) باید به گونهای پرورش یابند که از دستورالعملهای دولت پیروی کنند.
این بدان معناست که به گاوها ۱۰۰% خوراک ارگانیک داده میشود و به گونهای پرورش مییابند که به آنها اجازه میدهد در مراتع ارگانیک چرا کنند. همچنین به این معنی است که به آنها هورمون یا آنتیبیوتیک داده نمیشود.
در مورد لبنیات غیرارگانیک، خوراکی که استفاده میکنند ارگانیک نیست و اغلب گاوها در دامداریهای متمرکز محبوس هستند که هیچ آزادی حرکتی ندارند و اصلاً نمیتوانند چرا کنند و تمام غذای خود را از یک آخور دریافت میکنند.
در این شرایط باید از آنتیبیوتیکها زیادی استفاده کرد چرا که بیماریها به راحتی در میان حیوانات در شرایط شلوغ و غیربهداشتی منتقل میشوند و این آنتیبیوتیکها منجر به نرخهای بالاتر باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک میشوند.
با این حال، به خاطر داشته باشید که اگر گاوی نیاز به دریافت آنتیبیوتیک داشته باشد، شیر برای مدت زمان مشخصی دور ریخته میشود تا اطمینان حاصل شود که هیچ آنتیبیوتیکی در شیر یا در وی ساخته شده از آن شیر وجود نخواهد داشت.
نکته کلیدی: اگر کیفیت زندگی گاوها برای شما مهم است، پس پرداخت هزینه بیشتر برای پودر پروتئین وی ارگانیک میتواند ارزشش را داشته باشد.
منبع مواد تشکیلدهنده
برای پودرهای پروتئین گیاهی، گیاهان (مانند: برنج، کنف، نخود یا سویا) باید در خاکی رشد کنند که فاقد کودهای مصنوعی یا آفتکشهای غیرمجاز باشد اما هنوز هم بسیاری از آفتکشهای ارگانیک مجاز هستند. منبع (۲)
پودرهای پروتئین گیاهی غیرارگانیک میتوانند از گیاهانی استفاده کنند که با استفاده از روشهای معمولیتر، مانند: کودهای شیمیایی و آفتکشها رشد کردهاند.
آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده (EPA) اطمینان حاصل میکند که تمام آفتکشها (ارگانیک یا معمولی) استانداردهای ایمنی سختگیرانه قانون حفاظت از کیفیت غذا (FQPA) را رعایت میکنند. منبع (۳)
با این حال، لازم به ذکر است که تمام پودرهای پروتئین (غیرارگانیک و ارگانیک) مکمل غذایی محسوب میشوند و نه غذا، بنابراین توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (US FDA) به صورت اجباری نظارت نمیشوند. منبع (۴)
نکته کلیدی: آفتکشهای ارگانیک لزوماً ایمنتر از آفتکشهای معمولی نیستند و همه کشاورزان از آفتکشهای مصنوعی استفاده نمیکنند، بنابراین پودر پروتئین ارگانیک ذاتاً ایمنتر از پودر پروتئین غیرارگانیک نیست.
مواد افزودنی
محصولاتی که دارای گواهی ارگانیک هستند نمیتوانند حاوی مواد نگهدارنده، رنگها یا طعمدهندههای مصنوعی باشند و تمام مواد افزودنی باید ارگانیک باشند.
بسیاری از برندهای محبوب پودر پروتئین غیرارگانیک حاوی طعمدهندهها و رنگهای مصنوعی هستند اما بسیاری از برندهای پودر پروتئین غیرارگانیک وجود دارند که حاوی طعمدهندهها یا رنگهای مصنوعی نیستند.
نکته کلیدی: پودرهای پروتئین ارگانیک هرگز حاوی طعمدهندهها یا رنگهای مصنوعی نخواهند بود، شما باید برچسبها را بررسی کنید تا ببینید آیا پودرهای پروتئین غیرارگانیک حاوی طعمدهندهها یا رنگهای مصنوعی هستند یا خیر (برخی دارند و برخی ندارند).
مزایای پودر پروتئین ارگانیک
رفاه حیوانات
روشهای پرورش حیوانات که برای گواهی ارگانیک لازم است به این معنی است که حیواناتی مانند گاوها فضای بیشتری نسبت به یک دامداری شلوغ دارند و میتوانند آزادانه در مراتع ارگانیک چرا کنند به جای اینکه از یک آخور غلات بخورند.
مقاومت آنتیبیوتیکی
استفاده از آنتیبیوتیک در حیوانات مزرعه ارگانیک مانند گاو بسیار کمتر است که میتواند به مبارزه با افزایش سطح مقاومت آنتیبیوتیکی کمک کند. منبع (۵)
مقاومت آنتیبیوتیکی به این معنی است که انسانها به دلیل وجود آنتیبیوتیک در غذایی که میخوریم، نسبت به آنتیبیوتیکها مقاومتر میشوند. این باعث میشود آنتیبیوتیکها کمتر از آنچه باید مؤثر باشند.
همچنین سویههای بیشتری از باکتریها در حال توسعه هستند که به دلیل استفاده گسترده از آنتیبیوتیکها در حیوانات و انسانها نسبت به آنتیبیوتیکها مقاوم هستند.
روشهای کشاورزی
کشاورزان ارگانیک بسیار بیشتر از کشاورزان سنتی، محصولات خود را برای بهبود کیفیت خاک تناوب میکنند که برای محیط زیست بسیار بهتر از کشت مداوم همان محصول سال به سال (تککشتی) است.
تککشتی مواد مغذی خاک را از بین میبرد و نیاز به استفاده از کودهای بیشتر و بیشتر دارد.
معایب پودر پروتئین ارگانیک
هزینه
در حالی که قیمتها از برندی به برند دیگر متفاوت است، پودر پروتئین ارگانیک به طور متوسط گرانتر از پودر پروتئین معمولی است، همانطور که محصولات ارگانیک در فروشگاه مواد غذایی گرانتر از محصولات معمولی هستند.
این به بودجه و اولویتهای شخصی شما بستگی دارد که آیا تصمیم میگیرید برای پودر پروتئین ارگانیک هزینه اضافی بپردازید یا خیر.
نکته کلیدی: هنگام مقایسه قیمت پودرهای پروتئین، باید نه تنها به هزینه هر وعده، بلکه به هزینه هر گرم پروتئین نیز توجه کنید، زیرا همه پودرهای پروتئین تعداد گرم پروتئین یکسانی در هر وعده ارائه نمیدهند.
برندهای محدود
فقط برخی از برندها پودرهای پروتئین ارگانیک گواهی شده دارند، بنابراین انتخاب زیادی برای یافتن پودری که دوست دارید وجود ندارد. این میتواند یک عامل محدودکننده اصلی در انتخاب پودر پروتئین ارگانیک باشد.
طعمهای محدود
پودرهای پروتئین ارگانیک نمیتوانند از طعمدهندههای مصنوعی استفاده کنند، بنابراین طعمهای زیادی مانند برندهای غیرارگانیک در دسترس نیست.
اگر از طعم پودر پروتئین خود لذت نمیبرید، احتمال کمتری دارد که آن را مصرف کنید و احتمال کمتری دارد که به مزایایی که به دنبال آن هستید، چه کاهش چربی یا افزایش عضله دست یابید.
بازده
در حالی که روشهای کشاورزی ارگانیک را میتوان از برخی جهات برای محیط زیست بهتر دانست اما از نظر جهانی نیز میتوانند برای محیط زیست بدتر باشند. دلیلش این است که بازده (تولید) محصولات ارگانیک معمولاً کمتر از کشاورزی سنتی است. این بدان معناست که برای تولید همان مقدار غذایی که جامعه امروز تولید میکند، کشاورزی ارگانیک به زمینهای بیشتری نیاز دارد که باید پاکسازی شوند.
پاکسازی زمین برای اهداف کشاورزی به منظور تغذیه جمعیت جهان، یکی از دلایل اصلی جنگلزدایی است که زیستگاه حیوانات را از بین میبرد، انتشار گازهای گلخانهای را افزایش میدهد، چرخههای آب را مختل میکند و منجر به افزایش فرسایش و سیل میشود.
بنابراین، نیاز به استفاده از زمین بیشتر برای کشاورزی ارگانیک در مقایسه با کشاورزی سنتی، در واقع راهی است که کشاورزی ارگانیک برای محیط زیست بدتر است نه بهتر.
پودر پروتئین ارگانیک در مقابل پودر پروتئین غیرارگانیک، کدام بهتر است؟
توجه: برای اهداف این مقاله، روی “بهتر” از نظر مشخصات تغذیهای و توانایی ارائه نتایج برای ترکیب بدنی یا عملکرد مطلوب تمرکز میکنم.
در حال حاضر هیچ مطالعه علمی وجود ندارد که مزیت پودر پروتئین ارگانیک را نسبت به پودر پروتئین غیرارگانیک از نظر فواید برای کاهش چربی، افزایش عضله یا عملکرد ورزشی، در صورت تطابق میزان لوسین (یک اسید آمینه مرتبط با رشد عضلانی) نشان دهد. منبع (۶)
در واقع، این تحقیق نشان داد که: پودرهای پروتئین ارگانیک نمونهبرداری شده نسبت به مکملهای پودر پروتئین غیرارگانیک، بیش از ۲ برابر محتوای فلزات سنگین داشتند. منبع (۷)
دوزهای بالای فلزات سنگین میتواند منجر به اختلالات سیستم عصبی، ضعف سیستم ایمنی و اختلال عملکرد دستگاه گوارش و کلیه شود. منبع (۸)
تفاوت بین پودر پروتئین ارگانیک غیرلبنی و لبنی
تفاوت اصلی بین پودرهای پروتئین ارگانیک غیرلبنی و لبنی این است که پودرهای پروتئین لبنی دارای دستورالعملهایی هستند که شامل نحوه رفتار با گاوهای تولیدکننده لبنیات و مواد غذایی مصرفی آنها میشود، در حالی که دستورالعملهای پودر پروتئین غیرلبنی بر نحوه رشد گیاهان تمرکز دارند.
به همین ترتیب، پودر پروتئین سفیده تخم مرغ ارگانیک دارای دستورالعملهایی خواهد بود که برای مرغهای تولیدکننده تخم مرغ اعمال میشود.
بنابراین از نظر ارگانیک بودن، تفاوتها در دستورالعملهای نحوه رشد و تولید آنهاست اما از نظر مشخصات تغذیهای، تفاوتهای دیگری وجود خواهد داشت زیرا پودرهای پروتئین غیرلبنی میزان کربوهیدرات بالاتری نسبت به پودرهای پروتئین لبنی خواهند داشت.
اگر رژیم غذایی کم کربوهیدرات برای کاهش وزن دارید، بهتر است از پودر پروتئین ارگانیک مبتنی بر لبنیات که کربوهیدرات کمتری دارد استفاده کنید.
اگر به لبنیات حساسیت دارید، پودر پروتئین ارگانیک غیرلبنی بهترین گزینه برای شماست.
نکاتی برای انتخاب پودر پروتئین ارگانیک
نکات لازم برای انتخاب پودر پروتئین ارگانیک مشابه نکات لازم برای انتخاب هر نوع پودر پروتئین است. تنها تفاوت این است که با یک برچسب “Certified Organic” شروع کنید.
محصولی را با برچسب “Certified Organic” انتخاب کنید و نه فقط کلمه “organic” روی بستهبندی (زیرا پودر پروتئین یک مکمل غذایی بدون نظارت است، ممکن است از اصطلاح “organic” بدون رعایت الزامات استفاده کنند).
به دنبال گواهینامههای شخص ثالث باشید، مانند: Informed Choice یا NSF for Sport، تا اطمینان حاصل کنید که محصول توسط آزمایشگاه شخص ثالث آزمایش شده است تا فقط حاوی مواد تشکیلدهنده روی برچسب، به مقادیر نشان داده شده باشد.
گواهینامههایی که باید روی پودر پروتئین خود به دنبال آنها باشید:
میزان پروتئین در هر وعده را بررسی کنید: برای مرجع، یک پودر پروتئین عالی بیش از ۸۵% پروتئین در هر وعده دارد.
چه کسانی باید از پودر پروتئین ارگانیک استفاده کنند؟
افرادی که در تامین پروتئین مورد نیاز خود از منابع غذایی کامل مشکل دارند به طور کلی نامزد خوبی برای مکمل پودر پروتئین هستند. کسانی که به کیفیت زندگی مرغ یا گاو درگیر در تولید پودرهای پروتئین سفیده تخم مرغ یا وی ارگانیک اهمیت میدهند باید از پودرهای پروتئین ارگانیک استفاده کنند.
فراتر از ملاحظات رفاه حیوانات، در حال حاضر هیچ شواهد علمی قانعکنندهای وجود ندارد که نشان دهد شما باید پودر پروتئین ارگانیک را به پودرهای پروتئین معمولی ترجیح دهید.
همانطور که توضیح دادم، پودرهای پروتئین ارگانیک لزوماً ایمنتر یا بهتر برای محیط زیست از پودرهای پروتئین معمولی نیستند و مشخصات تغذیهای متفاوتی با پودرهای پروتئین معمولی ندارند.